El primer día los tenías que ver: todos/das con mascarillas pero con una gran ilusión de ver a los amigos

El primer día los tenías que ver: todos/das con mascarillas pero con una gran ilusión de ver a los amigos

Salva Arévalo es el Director del CRAE desde hace más de una década. Su vinculación con el CFP Maresme se inició el año 1995, cuando estaba terminando Educación Social y consiguió hacer prácticas a la entidad. Después fue educador y, posteriormente, subdirector. Toda una vida de trabajo con infancia a la entidad. Se formó en Psicoanálisis y ha participado en distintas Mesas de infancia, como la del Ayuntamiento de Mataró y es miembro de la Comisión de CRAEs de la Fedaia.   

 

Este verano el CRAE se ha reinventado y ha hecho un casal donde los infantes y adolescentes han participado de la programación. ¿Cómo surgió la iniciativa?  

Los niños y niñas de hasta 14 años siempre han ido a casales de verano vinculados a recursos de ocio a los que van durante todo el año. Los diferentes sitios donde los habíamos apuntado durante este verano nos decían que cerraban el casal y,  solo dos de los 20 infantes, pudieron ir a uno de deportivo.

Así pues, teníamos que organizar un mes de Julio con 18 niños/as en el CRAE y, como ya estábamos organizados/as en dos grupos de edades y con educadores/as referentes por el confinamiento, decidimos mantenerlos y preparar actividades y hacer partícipes a los pequeños y pequeñas a través de las asambleas. Las asambleas en que intervienen los  infantes y adolescentes son recurrentes en el CRAE y responden al encargo de la administración de que puedan participar de su vida cotidiana.  Por lo tanto,  mantuvimos la organización que teníamos haciendo actividades a fuera. 

 

¿Qué tipo de actividades fueron las más demandadas? 

Les encantó hacer salidas fuera como al río, a la costa o al parque temático Water World. Son actividades que se hacen muy de vez en cuando durante el año y que están dirigidas por educadores/as: disfrutan mucho y tener un/a adulto/a que muestre ganas es importante. Cuando tienes un/a educador/a que muestra deseo por lo que está haciendo, que anima el grupo, los niños y niñas ya van solos.

¿Cómo valoras el resultado?  

El resultado es positivo porque nos ha permitido oxigenarnos después del confinamiento, a los infantes y también al equipo educativo. Hemos tenido el soporte del CAP de Ronda Prim de Mataró que, ya desde el confinamiento, nos ha hecho seguimiento con la visita de médicos e infermeros/as que han estado en todo momento atentos/as a como estábamos todos/as. Estamos muy agradecidos.

El inconveniente principal ha sido el hecho de que los niños y las niñas no hayan podido sociabilizar en otros entornos. Aun así, el mes de agosto, sobretodo los que no han tenido permiso con las famílias, han hecho colonias y esto ha ido muy bien en este sentido.

El punt més positiu és que els vincles s’han enfortit i hem creat grup durant aquestes setmanes. Ha coincidit amb que hi havia dos nens nous i suplents i l’acompanyament de l’equip educatiu i veure la seva motivació ha fet que els nens i nenes responguin molt bé.

 

I ara…la tornada a l’escola. Com l’estan vivint els infants i adolescents?

TOTS teníem moltes ganes d’anar a l’escola. Potser d’aquí dues setmanes ens confinen i ells/es seran els primers de dir que preferien quedar-se com estan ara ja que, ens agradi o no,  l’exigència de l’escola és posar-te a fer deures i tornar a treballar.  Jo penso que també els calia rutina i relacionar-se amb els seus companys i companyes que feia molt de temps que no es veien. Tenim nenes de quart que ens demanaven quedar amb les amigues i sortir soles. El primer dia els havies de veure: tots/es amb mascaretes però amb una il·lusió de trobar-se amb els amics i amigues.

 

Quin canvi de rutina suposa per l’equip educatiu i pel personal de serveis iniciar l’etapa escolar?

Durant el confinament vam adaptar l’horari de l’equip educatiu fent torns perquè no coincidissin molts en un mateix dia, així mateix, també ens vam coordinar amb l’Irene, subdirectora del CRAE, per si passava alguna cosa. Aquesta organització l’hem mantingut fins el primer dia de l’escola, que hem reprès l’horari que teníem abans del confinament. Això ens ha donat certa tranquil·litat, necessitàvem tornar a la rutina.

L’altra canvi més destacat és el de mesures que cal seguir. Cada nen/a ha de dur una cosa o altra segons l’escola a la que va, hem de revisar que tots/es porten la mascareta a la corresponent bosseta, etc. L’equip d’administració del CFP ha fet una gran tasca en aquest sentit ja que les escoles han estat, en tot moment, a l’expectativa del que els hi dictava el Ministeri d’Educació i el Departament d’Ensenyament. Així doncs, les compres de material i pagaments s’han fet a última hora, quan ho sol·licitava cada escola. En el nostre cas això suposa molta feina ja que tenim 20 nens/es.  Tenim molta sort de que administració respongui tan ràpid.

 

Davant la possible necessitat de confinament d’algun dels infants. Quin protocol teniu previst seguir?

Tot està treballat amb Salut, amb el CAP de referència. En principi si a la classe d’algun/a nen/a surt un positiu, aquella classe es confina i el nen o nena també i se li faria un PCR. Si fos positiu, ens confinarien a tots. Tot i això, arribat el moment, parlaríem amb Salut que són els que ens donarien indicacions i ells parlarien amb el Servei d’ Epidemiologia. Jo com a Director cada dia he d’elaborar una enquesta per Salut on poso els nens que tinc, els professionals, si hi ha algun nano confinat, etc. i ells porten una estadística.

 

Com plantegeu les activitats extraescolar? Les manteniu com sempre o les heu restringit?

Ara per ara estem en el temps que ens marquen per mirar quines activitats farem. Els nanos en volen fer i nosaltres estem oberts a normalitzar al màxim, prenent les mesures, volem que, si en feien, en continuïn fent. Amb el que som més curosos és quan ens demanen dormir a casa d’un amic o amiga, per exemple. Si podem evitar certes situacions, ho fem. Durant el mes de setembre i octubre és quan tancarem les activitats extraescolars.

 

Com viuen el canvi de paradigma general. S’hi estan adaptant bé?

Estan cansats i cansades. La sort que tenen és que dins del CRAE els que prenen més mesures són l’equip educatiu, els nens i nenes no cal que portin mascareta. Això és com a qualsevol casa. Els que venen més cansats de l’escola són els més grans ja que han de dur mascareta, no es poden dutxar quan fan educació física, etc. Estan molt cansats.  Estem molt agraïts/des amb l’equip educatiu per la implicació i amb els nanos per la seva voluntat d’adaptació.