“El primer dia els havies de veure: tots/es amb mascaretes però amb una gran il·lusió de trobar-se amb els amics”

“El primer dia els havies de veure: tots/es amb mascaretes però amb una gran il·lusió de trobar-se amb els amics”

El Salva Arévalo és el Director del CRAE des de fa més d’una dècada. La seva vinculació amb el CFP Maresme es va iniciar l’any 1995, quan estava acabant Educació Social i va aconseguir fer pràctiques a l’entitat. Després hi va ser educador i, posteriorment, subdirector. Tota una vida de treball amb  infància a l’entitat. S’ha format en Psicoanàlisi i ha participat en diferents Taules d’infància, com la de l’Ajuntament de Mataró, i és membre de la Comissió de CRAEs de la Fedaia.

 

Aquest estiu el CRAE s’ha reinventat i ha fet un casal on els infants i adolescents han participat de la programació. Com va sorgir la iniciativa?

Els nens i nenes de fins a 14 anys sempre han anat a casals d’estiu vinculats a recursos de lleure i esplais als que van durant tot l’any. Els diferents llocs on els havíem apuntat durant aquest estiu ens deien que tancaven el casal i, només dos dels 20 infants, van poder anar a un campus esportiu.

Així doncs, havíem d’organitzar un mes de Juliol amb 18 nens/es al CRAE i, com que ja estàvem organitzats/des en grups d’edats i amb educadors/es referents pel confinament vam decidir mantenir-los i preparar activitats fer partícips als petits i petites a través de les assemblees. Les assemblees en que fem partícips als infants i adolescents són recurrents al CRAE i responen a l’  encàrrec de l’administració de que puguin participar de la seva vida quotidiana. Per tant, vam mantenir la organització que teníem fent activitats a fora.

 

Quin tipus d’activitats van ser les més demandades?

Els hi va encantar fer sortides a fora com ara al riu, a la costa o al parc temàtic Water World. Són activitats que es fan molt de tant en tant durant l’any i que estan dirigides per educadors/es: en gaudeixen molt i tenir un/a adult/a que mostri ganes és important. Quan tens un/a educador/a que mostra desig pel que està fent, que engresca el grup, els nanos ja van sols.

 

Com valores el resultat?

El resultat és positiu perquè ens ha permès oxigenar-nos després del confinament, als infants i també a l’equip educatiu.  Hem tingut el suport del CAP de Ronda Prim de Mataró que, ja des del confinament, ens han fet seguiment amb la visita de metges i infermers/es que han estat en tot moment atents/es a com estàvem tots/es. És molt d’agraïr.

L’inconvenient principal ha estat el fet de que els nens i les nenes no hagin pogut sociabilitat en altres entorns. Tot i això, el més d’agost, sobretot els que no han tingut permís amb les famílies, han fet colònies i això ha anat molt bé en aquest sentit.

El punt més positiu és que els vincles s’han enfortit i hem creat grup durant aquestes setmanes. Ha coincidit amb que hi havia dos nens nous i suplents i l’acompanyament de l’equip educatiu i veure la seva motivació ha fet que els nens i nenes responguin molt bé.

 

I ara…la tornada a l’escola. Com l’estan vivint els infants i adolescents?

TOTS teníem moltes ganes d’anar a l’escola. Potser d’aquí dues setmanes ens confinen i ells/es seran els primers de dir que preferien quedar-se com estan ara ja que, ens agradi o no,  l’exigència de l’escola és posar-te a fer deures i tornar a treballar.  Jo penso que també els calia rutina i relacionar-se amb els seus companys i companyes que feia molt de temps que no es veien. Tenim nenes de quart que ens demanaven quedar amb les amigues i sortir soles. El primer dia els havies de veure: tots/es amb mascaretes però amb una il·lusió de trobar-se amb els amics i amigues.

 

Quin canvi de rutina suposa per l’equip educatiu i pel personal de serveis iniciar l’etapa escolar?

Durant el confinament vam adaptar l’horari de l’equip educatiu fent torns perquè no coincidissin molts en un mateix dia, així mateix, també ens vam coordinar amb l’Irene, subdirectora del CRAE, per si passava alguna cosa. Aquesta organització l’hem mantingut fins el primer dia de l’escola, que hem reprès l’horari que teníem abans del confinament. Això ens ha donat certa tranquil·litat, necessitàvem tornar a la rutina.

L’altra canvi més destacat és el de mesures que cal seguir. Cada nen/a ha de dur una cosa o altra segons l’escola a la que va, hem de revisar que tots/es porten la mascareta a la corresponent bosseta, etc. L’equip d’administració del CFP ha fet una gran tasca en aquest sentit ja que les escoles han estat, en tot moment, a l’expectativa del que els hi dictava el Ministeri d’Educació i el Departament d’Ensenyament. Així doncs, les compres de material i pagaments s’han fet a última hora, quan ho sol·licitava cada escola. En el nostre cas això suposa molta feina ja que tenim 20 nens/es.  Tenim molta sort de que administració respongui tan ràpid.

 

Davant la possible necessitat de confinament d’algun dels infants. Quin protocol teniu previst seguir?

Tot està treballat amb Salut, amb el CAP de referència. En principi si a la classe d’algun/a nen/a surt un positiu, aquella classe es confina i el nen o nena també i se li faria un PCR. Si fos positiu, ens confinarien a tots. Tot i això, arribat el moment, parlaríem amb Salut que són els que ens donarien indicacions i ells parlarien amb el Servei d’ Epidemiologia. Jo com a Director cada dia he d’elaborar una enquesta per Salut on poso els nens que tinc, els professionals, si hi ha algun nano confinat, etc. i ells porten una estadística.

 

Com plantegeu les activitats extraescolar? Les manteniu com sempre o les heu restringit?

Ara per ara estem en el temps que ens marquen per mirar quines activitats farem. Els nanos en volen fer i nosaltres estem oberts a normalitzar al màxim, prenent les mesures, volem que, si en feien, en continuïn fent. Amb el que som més curosos és quan ens demanen dormir a casa d’un amic o amiga, per exemple. Si podem evitar certes situacions, ho fem. Durant el mes de setembre i octubre és quan tancarem les activitats extraescolars.

 

Com viuen el canvi de paradigma general. S’hi estan adaptant bé?

Estan cansats i cansades. La sort que tenen és que dins del CRAE els que prenen més mesures són l’equip educatiu, els nens i nenes no cal que portin mascareta. Això és com a qualsevol casa. Els que venen més cansats de l’escola són els més grans ja que han de dur mascareta, no es poden dutxar quan fan educació física, etc. Estan molt cansats.  Estem molt agraïts/des amb l’equip educatiu per la implicació i amb els nanos per la seva voluntat d’adaptació.