«Ser Educadora Social y trabajar con personas, sobretodo con sus dificultades, tiene mucho que ver con toda la parte personal de una misma»

«Ser Educadora Social y trabajar con personas, sobretodo con sus dificultades, tiene mucho que ver con toda la parte personal de una misma»

Perfil: Cristina Almerich es jefa del SRC Maresme. Educadora Social, formada en la escuela de educadores Flor de Maig, la primera del territorio en impartir lo que antes se llamaba “Educador especializado», hasta que se creó la diplomatura universitaria de Educación Social. También es Mediadora familiar. Ahora hace 36 años que inició su trayectoria profesional en el CFP, después de un período de prácticas como estudiante de tercer curso.

Experiencia en el CRAE

Tu recorrido laboral en el CFP se inició en el CRAE, acompañando a infantes y adolescentes durante 11 años. ¿Qué destacarías de esta experiencia?

Fue mi primer aprendizaje como Educadora Social. Me fascinó aquel trabajo, había una implicación muy grande. Pude aplicar muchas cosas que había aprendido en la escuela de educadores Flor de Maig. Me encontré con vida cuotidiana de niños, de golpe y porrazo. Esto me permitió desarrollarme como Educadora Social en todos los ámbitos porque el trabajo con infantes incluye hábitos, escuela, familia, relación con  los otros…Todo.

Claro…Supongo que es atención 24/7, 365 días y a niños, que están en formación constante…

¡Exacto! Pienso que es un sitio en el que o encajas y te gusta mucho o no. Y a mi me gustó muchísimo. Allí había una cosa que o se practica mucho o no tiras: el trabajo en equipo. Es básico. Siempre he sido una gran defensora del trabajo en equipo, de compartir las cosas, que allí donde yo no estoy hay otro. Esto te hace confiar mucho en tus compañeros, te hace repartir las cosas, te hace tener en cuenta la opinión de los otros…Todo esto, allí fue un aprendizaje. También por la vida.

¿Por la vida personal?

Sí, tengo ganas de hablar de esto, porque es como mi historia. Y mi historia profesional no la puedo desligar de mi historia personal.

Y esto que dices que no lo puedes desligar de tu vida personal. ¿En qué sentido?

Sí! Parte del aprendizaje siempre ha sido conectar y desconectar. Ahora estás en el trabajo y ahora no estás en el trabajo ¿No? Porque tanto dentro como fuera estás viva. Si hablamos del CRAE una de las cosas que a mi me atrapaba mucho era ser tutora de unos niños y ver como llevar la tutoría. Tienes que decidir muchas cosas, los tienes que acompañar porque no van solos…Y claro, sabes que no son tuyos, pero estás tratando muchas cosas directas de su vida. Para mi este tipo de trabajo es un aprendizaje constante. Y esto me ha mantenido muy motivada siempre.

Yo siempre he dicho que “Cuando yo trabajo, estoy viviendo. No estoy trabajando solamente». ¿Y cómo tengo que estar? Pues bien, un poco a mi manera, que esté a cuerdo con el sitio, que tenga mi recompensa… Porque yo mientras tanto estoy viviendo. Ser Educadora Social y trabajar con personas, sobre todo con sus dificultades, tiene mucho que ver con toda la parte personal de una misma.

El SRC Maresme. Atender a personas que conviven con una problemática de salud mental

Después de los infantes del CRAE pasaste a trabajar con adultos que conviven con una problemática de salud mental. ¿Qué es lo que más te sorprendió de este cambio de colectivo?

El cambio de colectivo fue brutal para mí. También tuvo que ver mi formación de Educadora Social. En la escuela de educadores tratábamos poco sobre la salud mental, ya hacía años que había estudiado y mi experiencia era con niños. Entonces empecé como muy de nuevo, hice alguna formación de salud mental.

Em va sobtar veure la poca autonomia en persones adultes, que és una cosa que jo havia treballat molt amb nens. És molt diferent el treball per aconseguir l’autonomia entre els dos col·lectius. També veure el patiment de moltes persones que elles mateixes ja es veuen diferents. Tenen una problemàtica que no els deixa sortir i és el tema de l’autoestima, com ells mateixos es van tancant i tu has de fer una feina una mica d’estirar. El canvi em va costar fins que vaig pensar: Aquí també estic bé i puc tirar endavant.

Jo sobretot havia de tenir clar que m’havia d’agradar la meva feina perquè estic vivint i jo ho he tingut sempre molt al cap, un ha de ser el màxim feliç possible i treballant també ho has de ser. Ja hi ha coses que t’enfades i que no resols bé, però a la vida també et passa això.

Si haguessis d’explicar a algú que pot ser derivat al SRC Maresme què hi feu. Què li diries?

Li diria que ens centrem molt en les possibilitats de cada persona, no en les mancances. I en tirar endavant. I també que serà tractat de manera individual. A cada persona li fem un pla individualitzat, mirem què li agrada, què no, què li pot anar bé. No només què necessita, sinó en què és hàbil i què li agrada fer.

Quin paper juga la família?

La família sempre juga un paper: en  positiu, en negatiu, en suport, en posar pals a les rodes…Però sempre és important. I el que som ens ho ha donat també la família. Fins i tot els que viuen sols perquè els pares s’han mort, perquè no hi ha bona relació amb la família…Per mi l’àmbit familiar és tot un gran apartat a treballar.

A més, també ens trobem amb que molts són dependents, per coses com que no poden treballar. Aquí treballem perquè necessitin el mínim d’atenció externa.

Com resumiries el teu recorregut al CFP?

Aprenentatge, oportunitat de viure la vessant professional de manera feliç. Jo he estat feliç al CFP. M’han ofert la possibilitat de fer canvis, de conciliació també. També poder aportar moltes coses, de formar part d’equips diferents, que això també m’ha agradat molt.

 

30è aniversari del SRC Maresme

Aquest mes de novembre heu celebrat els 30 anys del SRC Maresme en un acte on les persones ateses han estat protagonistes… Com vau viure aquesta diada i amb qui la vau compartir?

Jo vaig viure aquesta diada bastant en primera persona. Perquè porto uns 25 anys entre el centre de dia i el SRC. Per tant, he vist tot el recorregut. La festa dels 30 anys a mi em va fer il·lusió, ens ho va plantejar Direcció i em va agradar que fos una festa sentida. No de què fem perquè ens vegi la gent. Sinó una cosa on participés tothom. Una festa viscuda per nosaltres. I em va agradar molt l’alta participació de les persones ateses en l’actualitat i la presència d’altres que fa temps van estar vinculades amb nostres.

Vam voler explicar i ensenyar el què fem, qui som i on estem. La idea era que qui no ho conegués es fes alguna idea de la nostra tasca.

I com creus que ho van viure les persones ateses?

Van participar molt. I ho van viure molt bé perquè els hi vam donar el seu protagonisme, sense dir-ho, veníem a dir: Això es vostre i hem d’explicar el que fem. I què menys que fer-ho nosaltres, amb les nostres mans.

Les tres últimes setmanes venien els mateixos dies i les mateixes hores però feien coses relacionades amb la festa. Em va fer il·lusió que fos així.