Acabem la formació de la subcomissió d’inserció sòcio-laboral de la Taula de Salut Mental a professionals del SOC amb una valoració molt positiva

Acabem la formació de la subcomissió d’inserció sòcio-laboral de la Taula de Salut Mental a professionals del SOC amb una valoració molt positiva

Ahir vam acollir a les oficines del CFP la segona sessió formativa de la subcomissió d’inserció sòcio-laboral de la Taula de Salut Mental  de l’Ajuntament de Mataró a professionals del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Una taula formada per l’Associació de Familiars Afectats per Trastorns de Conducta (AFATRAC),  TEA-MAR, Fundació el Maresme, Associació Salut Mental Mataró Maresme, el Centre de Salut Mental d’Adults, l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró, l’Institut Català de la Salut,  el Club Social Tu Tries i el CFP.

Una trobada que va comptar amb intervencions de professionals de TEA-MAR, de Fundació el Maresme i el CFP.  També, amb unes declaracions molt interessants fetes per  membres de l’Associació Salut Mental Maresme, que van donar la seva opinió com a familiars de persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental.

L’equip de TEA-MAR va explicar què és el trastorn d’Asperger, com podem ajudar a les persones que hi conviuen a incloure’s social i laboralment i a que sostinguin una feina amb qualitat.

Des de Fundació Maresme i El CFP vam explicar el procés d’acollida de les persones que volen iniciar un procés laboral: com les atenen, la primera valoració que fem i posterior orientació cap al servei i/o programa més adient. Un acompanyament que fem sempre des de l’escolta i posant a la persona en el centre de totes les decisions que s’hagin de prendre.

També vam explicar com es fa un procés d’orientació i d’inserció laboral, posant èmfasi en el valor afegit que tenim les entitats especialitzades. No es tracta només d’aconseguir un lloc de treball sinó també de realitzar un treball de suport vers les necessitats psicosocials o les problemàtiques socials que envolten l’entrada de les persones amb trastorn mental al mercat laboral amb l’objectiu garantir la igualtat d’oportunitats socioeconòmiques de les persones. Específicament, de cara aquelles persones que, pel fet de patir un trastorn mental, s’han vist sense les mateixes oportunitats d’inserir-se al mercat laboral.

L’Associació Salut Mental Mataró-Maresme, creada per familiars de persones amb trastorn mental, per la seva banda, va donar la seva visió com a família de la importància que és per a les persones amb trastorn mental poder treballar per aconseguir una plena inclusió en la societat. L’entorn familiar i el seu paper és un factor fonamental a l’hora d’ajudar que la persona amb trastorn mental pugui recuperar-se o minimitzar els efectes de la simptomatologia i continuar amb el seu projecte de vida.

La integració/reintegració social de persones amb Trastorn Mental va més enllà de l’estricta recuperació de les capacitats i habilitats afectades pel procés de la malaltia. Implica tant la consideració de la persona com a ciutadana de ple dret, com el desenvolupament d’accions que facin possible l’exercici de rols socials significatius. Això vol dir lligar salut amb autonomia, i amb la potenciació de la seva capacitat crítica sobre el seu propi procés. I, per tant, des d’aquesta concepció, implica la mobilització i articulació de múltiples serveis i recursos integrats en la comunitat.

Hem de continuar treballant en xarxa i generant sinèrgies entre les entitats prestadores de serveis, el centres de salut i l’administració per aconseguir la nostra fita: que la societat entengui que les persones amb trastorn mental volen i poden treballar.

Amb aquesta sessió finalitzem un dels objectius de bones pràctiques engegats per la subcomissió d’inserció sociolaboral de la Taula de Salut Mental, que va es iniciar amb els tècnic i tècniques del SOM (Servei d’Ocupació de Mataró).

Tant les entitats participants a la taula, com els tècnics i tècniques del SOM i el SOC valorem molt positivament aquestes accions formatives, proposant la seva continuïtat.

 

Entitats de la taula: