22 febr. “El procés de millora dels usuaris està molt ben pensat i els professionals de diferents recursos tenen molta comunicació”
Perfil: La Naiara estudia el Cicle Superior d’Integració Social a l’Institut Puig i Cadafalch. Actualment està fent pràctiques al servei Prelaboral i al de Formació i Intermediació Laboral
Experiència al CFP
Ens podries explicar el teu dia a dia al CFP? Quines tasques hi fas?
Jo estic al servei de Formació i Intermediació Laboral dos matins a la setmana i al Prelaboral, els tres restants.
A Prelaboral dos cops a la setmana anem a l’hort de Sant Miquel de Mata a fer l’activitat d’hort ecològic, faig acompanyament als usuaris, que a mi m’agrada molt. I aquí faig Club de feina, entre altres coses dono suport informàtic per fer currículums, per exemple. A Intermediació Laboral faig tasques més tipus millorar les competències tecnològiques, alfabetització…I al Prelaboral fem tallers més pràctiques com el de bicicletes. També treballem la puntualitat, tasques per enfortir la rutina…Aspectes importants a tenir en compte a l’hora de treballar.
Què és el que més t’agrada?
M’agrada molt anar a Sant Miquel de Mata. Parlem de tot, és més fàcil comunicar-nos i el vincle és més proper amb ells. D’Intermediació Laboral m’agrada molt el suport que es fa i penso que és un servei molt eficaç
Si haguessis de destacar alguna cosa, què seria?
Destacaria el vincle que tenen els professionals amb els usuaris i la organització de l’entitat. La relació és molt propera i sorprèn, eh! Aquí confien molt. Jo m’he sentit també que confien amb mi. Tenen en compte la meva opinió i és molt guai, això m’agrada molt!
I de la organització de l’entitat, en quin sentit t’ha sorprès?
Ho veig tot com molt ben organitzat perquè tenen diferents recursos pels que passen les persones i a mesura que van millorant, van canviant de lloc. Per exemple, primer van al centre de dia, després a Prelaboral… És com que ho tenen molt ben organitzat. El procés de millora dels usuaris està molt ben pensat i els professionals de diferents recursos tenen molta comunicació i això és molt important.
Què va ser el que et va empènyer a fer les pràctiques a la nostra entitat?
Estàvem a classe parlant de salut mental i una professora va mencionar el CFP. Em va agradar molt i vaig pensar de mirar de fer pràctiques. La professora em va dir que era complicat entrat. Al final vaig tenir sort i mira!!
Buscar feina convivint amb una problemàtica de salut mental
Fas pràctiques a dos dels recursos que atenen a persones amb una problemàtica de salut mental que s’estan preparant per poder buscar feina o bé que ja ho estan fent.Hi ha alguna cosa que t’ha sorprès d’aquesta experiència?
Sí, m’ha sorprès el fet de que com a professionals podem veure una persona preparada per treballar però, fins que no s’hi posa, no sabem com reaccionarà. És important no crear-los expectatives i que visquin l’entrada o retorn al món laboral com l’hagin de viure i amb el nostre acompanyament tan present com el necessitin.
Quines inquietuds comparteixen les persones que acompanyeu en relació al seu futur professional?
Pel que he vist, les persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental veuen tornar a treballar com una pressió i tenen por a no afrontar bé el canvi i que treballar els desestabilitzi. També, a decebre als referents.
Què diries a una persona de Recursos Humans per aconseguir que no tingui estigma a l’hora de contractar a persones d’aquest col·lectiu?
Jo els hi diria que les persones amb salut mental que s’apunten a una entrevista de feina és perquè anteriorment han treballat els hàbits laborals i les habilitats socials per poder arribar aquí. Ja han passat per un procés molt gran de superació amb elles mateixes. Al final quan les veus capacitades…Elles ja tenen moltíssimes ganes d’aprendre i estan molt motivades.
Potser necessiten una mica més de temps per aprendre algunes coses, però al final, un cop apreses no té per què haver-hi cap tipus de problema.
La importància de la imatge a l’hora de fer entrevistes
Estàs preparant un mòdul sobre la importància de la imatge a l’hora de fer entrevistes.Quins són els seus objectius?
Donar-los eines i estratègies per fer una entrevista de feina. Per exemple, tractem temes com la importància de la higiene, de la vestimenta, de la comunicació verbal i no verbal…
La idea és visualitzar i posar en pràctica rutines que no tenen adquirides i que són importants, com per exemple, si fumen menjar un xiclet abans de fer una entrevista o vestir amb tonalitats neutres.
Amb qui ho faràs?
Segurament farem dos grups d’Intermediació i un de Prelaboral.
Quin paper creus que juga la primera impressió a l’hora de contractar una persona?
Jo crec que la imatge és molt important. Potser en una hora que dura l’entrevista has de donar el 100% de tu. Segurament una persona que està tranquil·la no s’expressarà igual que una altra que està nerviosa, que no confia en ella mateixa o que és sincera també, que la sinceritat és molt important. L’actitud condiciona molt, això també ho tracto al mòdul.