El voluntariat com a acte curatiu d’intercanvi social

El voluntariat com a acte curatiu d’intercanvi social

Per Laura Gómez Quijada, psicòloga sanitària col·legiada núm. 22965 amb orientació psicoanalítica. Cap del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) Burriac de Premià de Mar, del Centre Formació i Prevenció, des del seu inici el 2002. Més de 25 anys d’experiència en l’atenció a persones que pateixen Trastorns Mentals Severs (TMS).

l.gomez@cfpmaresme.org

 

“No pensis què pot fer el teu país per tu. Pensa què pots fer tu pel teu país”. John F. Kennedy. 20 de gener del 1961. Discurs d’investidura com a president dels Estats Units d’Amèrica.

 

S’entén per voluntariat el fet de realitzar una activitat que contribueix a millorar la qualitat de vida de la comunitat i a protegir i conservar l’entorn, amb caràcter solidari i gratuït. El fet de realitzar un voluntariat aporta a qualsevol persona sentir-se útil, crear lligams amb la comunitat i millorar l’autoestima. És a dir, dona un lloc valuós dintre de la societat.

Les persones que pateixen problemes mentals severs tenen tendència a la passivitat amb simptomatologia com manca de motivació, manca de desig, apatia… Reben, entre altres coses, una pensió per incapacitat laboral, beneficis en impostos o a la Declaració de la Renda, ajudes de Serveis Socials, reducció en el cost del tractament farmacològic i accés a serveis de tractament com el nostre de manera gratuïta. Per tant, estan col·locats en posició de rebre i no de donar, cosa que no ajuda en la seva recuperació i en el seu sentiment de pertinença a la societat.

Des de sempre, al servei que coordino, treballem per intentar que els pacients estiguin actius, per tal que puguin retornar a la comunitat alguna cosa que contraresti tot el rebut. Això atorga a la persona el poder de sentir-se dintre de l’intercanvi social, de ser un eslavó de la cadena, en lloc d’estar desconnectat d’ella.

En la recerca realitzada durant anys per tal de poder connectar als nostres pacients a la comunitat s’han fet moltes accions de voluntariat molt interessants que s’han desenvolupat al llarg de la nostra història des de març del 2002 a l’actualitat. Com a Servei de Rehabilitació Comunitària, en equip, sempre estem buscant noves possibilitats tenint en compte als pacients. En funció del moment que aquests tinguin i com es sentin, la nostra presència és major o menor. En el pla funcional d’activitats que realitzem, el voluntariat ja està present i, moltes vegades, les altes que donem es basen en la vinculació a accions de voluntariat a la comunitat.

Per poder aconseguir el voluntariat apropiat a cada persona atesa estem permanentment relacionant-nos amb l’Ajuntament, amb associacions i recursos del voltant, sobretot de Premià de Mar, on estem situats i d’on són la majoria de les persones ateses al servei. Aquesta relació és, a vegades, creada a través de Taules Tècniques vinculades a l’Ajuntament, com per exemple, la Taula Radars o la Taula de Salut.

El professional referent de cada pacient és el que treballa en aquesta línia quan és el moment adequat, tenint en compte l’estat de la persona atesa. Tot aquest procés de pensar en equip és un acte molt creatiu, ja que és pensar quin voluntariat encaixa amb aquell pacient i com i quan proposar-li.

 

VOLUNTARIATS GRUPALS DES DEL SRC BURRIAC AMB SUPORT PROFESSIONAL

Els primers anys de treball a Premià de Mar van servir per tenir un mapa dels recursos comunitaris, per establir relacions i per anar pensant projectes fora del SRC.

Evidentment, en general comencem per fer accions voluntàries grupals. Així el pacient està en un marc més protegit i se sent més segur amb presència de professionals del SRC.

S’han realitzat projectes molt interessants al llarg del temps. Per exemple, durant anys vam ajudar a la creació de decorats per ambientar Premià de Mar com a poble pescador per la Festa Major. Més endavant, al 2009, vam col·laborar en l’estampació de banderes, acte tradicional de Premià de Mar. Durant la Festa Major la població queda dividida entre Premianencs i Pirates, recreant el passat en el que el poble mariner estava a mercè dels pirates que navegaven pel Mediterrani.

També vam col·laborar durant anys amb els Premis Butaca, amb seu inicial a Premià de Mar, i que implicava l’entrega de premis a actors catalans. Els nostres pacients col·laboraven en tot el muntatge el dia anterior per preparar les taules i la decoració. El dia de la Gala anaven a presenciar-la, cosa que agradava molt per veure a famosos del cinema i el teatre.

També vam anar, de manera setmanal, durant un temps a la Gossera Municipal més propera, a Vilassar de Dalt. Allà les persones ateses ajudaven a netejar gàbies, a donar de menjar i a passejar gossos.

A partir del 2017, decidim que l’activitat que es deia Integració Social en aquell moment havia d’estar centrada en els voluntariats. En contacte amb la Regidoria de Serveis Socials de Premià de Mar vam poder aconseguir establir un voluntariat setmanal grupal. Així vam poder anar a DISA Premià, supermercat on seleccionar productes a través d’un sistema per punts que gestiona Serveis Socials a través de Càrites, per persones en risc d’exclusió social. Té la seu a la Parròquia de Santa Maria de Premià de Mar. Allà els pacients fan de reposadors a les prestatgeries de productes alimentaris i de primera necessitat. També anem a l’hort urbà que gestiona Càrites a Premià i que proveeix de verdura i fruita fresca a DISA Premià. A més, col·laborem amb una residència geriàtrica. Inicialment va ser el Casal Benèfic Premianenc i, actualment, l’Onada.

També vam fer accions puntuals com una recollida de brossa a la platja de Premià de Mar després del Temporal Glòria el 2020 o la recollida a les escoles de menjar per Ucraïna i per DISA Premià.

 

FIRES D’ARTESANIA DE LA MARATÓ DE TV3 I DE SANT JORDI

Tot i que també són voluntariats grupals amb acompanyament professional, igual que els de l’apartat anterior, crec que mereixen un apartat exclusiu.

L’any 2018 es crea la Taula de Salut de Premià de Mar, de la que formem part. De cara el 2019, des de l’Ajuntament, es va demanar col·laboració als integrants per participar a la Fira per recaptar diners per La Marató de TV3 que es realitza cada desembre. Des de llavors hi col·laborem anualment. Durant els últims mesos de l’any, els pacients realitzen artesania a casa i en diferents tallers artístics del SRC. Donen el seu treball d’hores i també, a vegades, material. També, dues pacients que els hi agrada molt cuinar donen els pastissos realitzats per vendre a trossos. El dia de la Fira es posa una taula per fer una manualitat amb nens, a part de la paradeta. L’artesania, generalment enfocada a Nadal i Reis, es ven el dia de la Marató al carrer i la setmana següent al SRC. El dia de la Fira, molts pacients col·laboren com a muntadors i com a venedors. Altres venen a visitar-nos. Els diners recaptats són donats a la Fundació La Marató, que cada any es centra en una temàtica de salut específica.

Els pacients s’engrescaven tant en aquest projecte que van demanar participar en una segona fira durant l’any. A partir del 2023, vam començar a participar a la Fira de Sant Jordi de Premià de Mar del 23 d’abril. El 2024, han ajudat en les creacions durant mesos les alumnes de pràctiques de l’ESO de La Salle Premià de Mar. Elles venen a realitzar l’Aprenentatge Servei, proposta educativa que implica un servei a la comunitat treballant sobre necessitats reals de l’entorn, amb l’objectiu de millorar-lo. La idea és que els diners recaptats siguin donats a una associació sense ànim de lucre premianenca que escullen els pacients. Es fa unes sessions per proposar associacions i es fan unes votacions que es posen a una urna, com si fos un procés electoral al que poden accedir totes les persones ateses al SRC. El 2023 els diners van anar per l’Associació Neens, formada per mares i pares amb infants amb necessitats educatives especials i específiques. L’objectiu és crear actuacions per tal que aquests nois formin part de la societat. El 2024 els diners són donats a AGAMCLAD, Associació Grup d’Ajuda Mútua Contra l’Ansietat, Depressió, Agorafòbia, TOC.

 

VOLUNTARIATS INDIVIDUALS DE COL·LABORACIÓ DINTRE DEL SRC BURRIAC

Des de l’inici del SRC hem valorat la necessitat de que el voluntariat que realitzen els pacients també es porti a terme dintre del centre. Aquí la idea és poder retornar al servei alguna cosa a canvi de l’atenció rebuda. Això produeix que les persones se sentin alleugerides mostrant el seu  agraïment.

Al llarg d’aquests anys hi ha molts exemples. Dues persones, en diferents moments, van realitzar tasques senzilles de suport administratiu com fer fotocòpies, ensobrar, passar a ordinador documents per activitats, retallar, endreçar… Alguns van ajudar a mantenir l’ordre dintre del centre.

Però potser últimament, des de fa pocs anys cap aquí, tenim més al cap aquesta idea. Així, una ex-pacient, des de 2021, fa un voluntariat de tallerista en el SRC realitzant activitats creatives i lúdiques. Vam tenir un parell d’anys a una persona atesa que feia de monitora del Taller de Cuina pel Grup de Joves del SRC i, actualment, tenim dos pacients que porten des de fa temps el Taller de Cuina del Grup d’Adults.

Vam crear figures que col·laboren recolzant l’equip professional. Tenim dos representants, que van ser escollits per les persones ateses. Aquests fan de pont entre el grup i els professionals. Ajuden a l’equip en tasques com fer la votació de l’Associació escollida per donar els diners de la Fira de Sant Jordi. També hi ha persones ateses més veteranes i amb expertesa que tenen com a característica la seva capacitat acollidora. Col·laboren atenent als pacients nouvinguts, ajudant a la integració d’aquests al grup.

Una pacient va aportar la seva feina durant un any recolzant al Departament de Comunicació de la nostra empresa, fent tasques de Disseny Gràfic. Tenim un pacient que va a fer compres de material o encàrrecs en botigues de l’entorn. Una altra persona atesa és la dinamitzadora i organitzadora dels dinars d’estiu i Nadal del grup i del Grup de Dones, fomentant l’assistència. També tenim dos que ens ajuden en l’obertura diària del centre pujant les persianes que tanquen el SRC.

 

PROGRAMES COMUNITARIS DE VOLUNTARIAT: LLIBRE ACTIU I TAPS UP

Tenint en compte la importància que donem al voluntariat, també hem creat Programes Comunitaris propis basats en ell.

El Llibre Actiu es va crear el 2010. Es va obrir una biblioteca de llibres de segona mà a Mataró gestionada per pacients i ex-pacients i oberta al públic. Allà, qualsevol ciutadà pot anar a portar llibres i endur-se’n altres. Els pacients atenen al públic i donen d’alta o de baixa al registre els llibres que van entrant i sortint. També hi ha punts externs d’intercanvi de llibres que els pacients van a renovar de manera setmanal. El 2023 es fa una seu nova al SRC Burriac. A dia d’avui tenim tres punts d’intercanvi externs a Premià de Mar, a llocs molt concorreguts de la ciutat: CONEX, Mercat Municipal i Centre Cívic. Actualment tenim un total de 10 pacients voluntaris, una d’ells és la responsable del programa.

Taps Up és un programa solidari creat al 2016 que es basa en la recollida de taps de plàstic. Els pacients gestionen els 5 punts de recollida actuals. Passen a recollir setmanalment i els taps s’agrupen al SRC. Tenim una ex-pacient i un voluntari conductor que porten els taps al punt de recollida final, actualment a Mataró. Els taps són donats a una associació que recapta diners a partir del seu reciclatge. Vam començar amb l’Associació “Miradas que hablan” fins 2020. Després vam col·laborar amb la Fundación Española de Mastocitosis a través de la campanya “Transportamos Esperanza” de GLS Spain fins mitjans del 2023. Actualment col·laborem amb la Fundació SEUR.

 

VOLUNTARIATS INDIVIDUALS EXTERNS AMB RECOLZAMENT DEL SRC

Al llarg dels anys, hem anat inserint als pacients en accions de voluntariat a la comunitat, tenint en compte els seus interessos. A la Biblioteca de Premià de Mar hem tingut dos voluntaris en dos moments diferents de la nostra història. Ajudaven en tasques com col·locar llibres en el seu lloc. També vam tenir a dues persones ateses ajudant als voluntaris de la Fundació Altarriba que donaven de menjar a les colònies de gats a Premià de Mar. A més, algun pacient va ajudar en l’organització durant la celebració de la Cavalcada de Reis de Premià de Mar i durant la Rua de Carnestoltes. 

Una integrant del nostre Programa de Ràdio Bricura va col·laborar com a tertuliana a un programa de la graella de Ràdio Premià de Mar durant un temps. Vam participar al Gran Recapte d’Aliments convocat als supermercats de manera anual. Els voluntaris li explicaven a les persones de què es tractava i recollien el menjar que deixaven en donació. Una persona va col·laborar tenint cura de les plantes de l’interior i de l’hort urbà exterior que la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras va crear a la terrassa que té l’edifici.

Una pacient va col·laborar en l’inici de la creació d’una web d’una associació sense ànim de lucre. Dues persones ateses van assistir a una de les festes que organitza el Programa Radars de suport a la gent gran. Van ajudar en l’organització. També hem col·laborat amb el Projecte Abriga de l’Associació Vida Significativa, elaborant mantes per col·lectius desfavorits.

Una pacient va ser vinculada com a voluntària a una residència per acompanyar a avis que hi vivien. Aquesta pacient va quedar vinculada a l’alta a la residència com a voluntària.

 

REFLEXIONS

El treball realitzat per l’equip durant aquests 22 anys ha permès mantenir actius als nostres pacients. És un canvi de posició que lluita frontalment contra l’essència mateixa dels trastorns mentals severs, on predomina la simptomatologia negativa (apatia, anhedonia, abúlia…) que tan difícil és de tractar. En l’actualitat, quan un pacient entra al nostre SRC ja veu com funcionen la resta. Així que entra en unes dinàmiques ja establertes d’estar actiu.

El fet d’estar en una posició de retornar alguna cosa del que es rep a la societat té uns efectes curatius. Aporta satisfacció per la feina feta, estar inclòs a la comunitat i és una gran acció contra l’estigma en salut mental. Tots els voluntariats que fem milloren la imatge que la societat té sobre les persones que pateixen un trastorn mental sever. Per tant, amb ells dignifiquem la imatge social de les persones ateses.

Els voluntariats dintre del SRC són diferents, perquè el que impliquen és poder donar alguna cosa a canvi de l’atenció rebuda, ajudant a l’equip de professionals del SRC.

També ajuda a trencar el pitjor estigma que hi ha en salut mental, l’autoestigma. Amb aquest, les persones que tenen un problema de salut mental es limiten a elles mateixes pensant que no són capaces de res, que no tenen cap capacitat. Estan molt ancorades en el seu diagnòstic de manera que impregna el seu ser. La nostra feina com a professionals és donar confiança i creure més en les seves capacitats que ells mateixos, moltes vegades. El fet de sentir-se útils pel que poden aportar a la comunitat dóna confiança i és una injecció d’energia que posa contra les cordes els símptomes negatius com l’apatia, la manca de motivació, la manca de desig i ganes de fer…

Quan un pacient entra en la roda de la Incapacitat Laboral, entra en el procés de cobrar una pensió. La por a perdre-la i no poder recuperar-la impedeix que vulguin arriscar-se a treballar. Per tant, el voluntariat és una bona possibilitat de fer alguna cosa per entrar en l’intercanvi social.

Els voluntariats, a més, fomenten la solidaritat i l’empatia. Això fa que el pacient pugui sortir d’un estat molt habitual en ells, un estat narcisista i egocèntric. El fet de tenir en compte a un altre té un valor terapèutic afegit i millora l’autoestima.

Evidentment no és fàcil per aquestes persones sentir-se segurs a un lloc no terapèutic, però això depèn molt de les persones amb les que es trobi en aquests voluntariats. Moltes persones que acullen als nostres voluntaris, tot i no ser professionals de la salut mental, de manera intuïtiva fan aquesta feina d’acollir molt bé.

Seguirem pensant amb calma un voluntariat apropiat per cada pacient que estigui preparat per fer el salt. Espero que els propers anys puguem seguir mantenint al grup tan engrescat amb projectes de voluntariat com ho està en l’actualitat. També desitjo que la comunitat i les associacions estiguin tan disposades a fer-nos un forat com ho estan ara. Per tant, aquí ha d’haver participació de la comunitat, de l’equip professional i, per suposat, de les persones ateses.

 

“La millor manera de trobar-se a un mateix és perdre’s al servei dels demés ”. Gandhi.

 

REFERÈNCIES:

https://voluntariado.net/

https://plataformavoluntariado.org/

https://matadornetwork.com/es/

https://www.hacesfalta.org/

https://volunteerhub.com/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Premis_Butaca

https://aprenentatgeservei.cat/que-es-laps/

https://premiademar.cat/12854

https://premiademar.cat/fitxa.php?id=19021

https://www.vidasignificativa.org/vida-significativa/abriga/

https://www.gob.pe/institucion/pronabec/noticias/520826-conoce-las-diez-razones-para-hacer-un-voluntariado