El pòster científic sobre “La importància d’un abordatge integral amb la recuperació de joves amb problemàtica greu de salut mental” present al VIII Congrés Català de la Salut Mental

El pòster científic sobre “La importància d’un abordatge integral amb la recuperació de joves amb problemàtica greu de salut mental” present al VIII Congrés Català de la Salut Mental

Aquesta setmana s’ha celebrat el VIII Congrés de la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, titulat “Salut Mental Comunitària en Infància i Adolescència, visions, experiències i reptes”. Unes jornades de dos dies en què s’ha abordat el concepte de la salut mental comunitària, terme respecte el qual no hi ha un consens i sobre el que s’ha fet un intercanvi d’opinions. També s’ha diferenciat el que és una intervenció en la comunitat del que és una intervenció comunitària en salut mental.

El Congrés ha estat format per tres taules: una entorn d’aspectes de la salut mental comunitària, una altra sobre projectes globals amb visió comunitària i, una última, sobre experiències comunitàries i reptes sobre el malestar. Finalment, s’ha fet la cerimònia d’entrega de premis dels 3 pòsters guanyadors, escollits entre tots els que s’havien presentat.

 

“La importància d’un abordatge integral amb la recuperació de joves amb problemàtica greu de salut mental”, el pòster científic fet per professionals de la nostra entitat

De tots els pòsters que s’envien, el Comitè organitzador del Congrés Català de la Salut Mental, en fa una selecció. Aquests es mostren durant el Congrés i, d’entre ells, s’escullen els tres guanyadors. Des del CFP hem presentat el pòster  científic que explica l’abordatge que es fa al CFP amb la població jove amb problemàtica severa de salut mental, les seves particularitats, necessitats i quins són els reptes. Un document realitzat per professionals de la salut mental del CFP, centrat en el Grup de Joves i persones d’aquest marge d’edat que atenem des dels Serveis de Rehabilitació Comunitària. Concretament, les autores són la Lucía Pose, la Carla Budó, la Miriam Pérez i la Blanca Gimeno.

 

El pòster explica que l’objectiu de l’atenció que fem a joves és acompanyar i facilitar la recuperació i la inserció comunitària. Es basa en la hipòtesi que la recuperació dels joves amb problemàtica de salut mental requereix descentralitzar la mirada biomèdica i dotar als serveis d’una atenció integral que acompanyi en la creació d’un projecte vital.

Descriu l’experiència, la metodologia, els resultats i els instruments emprats per extreure les conclusions a les que arriba. Són les següents:

  • És important possibilitar la creació de projectes vitals amb sentit, garantint l’entrada a l’intercanvi social i el benestar d’una vida productiva i amb valor.
  • Podem evitar la cronicitat d’una població, que tindria opcions de rehabilitació comunitària, si hi hagués més recursos.
  • Els serveis assistencials es troben amb una manca de recursos ocupacionals específics per aquells perfils de joves amb malaltia mental que no tenen prou funcionalitat per accedir als recursos existents, però que tot i això, tenen el desig i la necessitat de contribuir a la societat, ser-ne una part activa i tenir un rol digne.

 

Ha estat una molt bona experiència estar presents al Congrés i reflexionar sobre conceptes tan importants com la salut mental comunitària.