26 abr. “Rebem participacions de persones usuàries de diversos serveis del territori. Això dona una riquesa molt maca”
Perfil: La Carla Budó és Educadora Social de diversos serveis del CFP des de fa gairebé una dècada. També és cofundadora dels Jocs Florals CFP, el concurs de narrativa i poesia que celebrem en motiu de Sant Jordi.
Origen
La primera edició dels Jocs Florals va ser en ple confinament. Com va sorgir aquesta iniciativa?
La idea va sorgir una mica d’imprevist, com quasi tot el que anàvem generant en aquella època tan incerta. Veient que estavem tots tancats a casa, es feia necessari crear coses que ens unissin i ens portessin una mica d’ocupació. Aquesta premissa va ser la que va originar la idea. S’acostava Sant Jordi i vaig pensar que una bonica iniciativa seria organitzar uns Jocs Florals, des de casa és clar.
Quin va ser el seu objectiu?
Com he dit, l’objectiu principal era el de connectar-nos i apropar-nos dins un objectiu comú, en aquest cas el d’escriure i participar d’un concurs. També ens va moure la necessitat d’oferir propostes que donessin vitalitat als nostres usuaris i els activessin d’alguna manera. Oferir un “Qué hacer” en aquells dies tan angoixants pels nostres usuaris.
Qui hi va participar?
El concurs el vam fer “dins de casa”. És a dir, vam obrir la participació a totes les persones ateses al CFP, dins l’àrea de Salut Mental.
Com ho vau poder gestionar estant tots des de casa?
Doncs amb les eines que ens van mantenir a tots connectats durant aquella època: el mòbil i l’ordinador. En definitiva, tot el procés va ser “online”. Vam fer difusió del concurs a totes les persones usuàries, i ens vam assegurar, però, que la proposta arribés també a les persones que no disposaven d’aquestes eines. Amb l’ajuda dels educadors del diferents serveis vam facilitar la participació a tothom.
Edició 2023, la tercera
Enguany ja és la tercera edició. Què ens en podries explicar?
Doncs que estem molt contentes de com ha anat creixent la idea. No només en format, doncs actualment el concurs ja compta amb un Acte d’Entrega de Premis, sinó també en participació. Actualment el concurs està obert no només, com deia abans, “als de casa”, sinó que pot participar qualsevol persona que sigui atesa en qualsevol dels serveis en Salut Mental de tot el Maresme.
Com valores la participació que hi ha hagut?
La valorem com a positiva doncs la gran majoria de recursos fan difusió del concurs i això es tradueix en que rebem participacions de persones usuàries de diversos serveis del territori. Això dona una riquesa molt maca. També uneix els diferents serveis que treballen per un objectiu comú: la millora de la qualitat de vida de les persones que conviuen amb algun tipus de patiment psíquic.
En què consistirà l’acte d’entrega de premis?
En tot moment hem procurat que no només sigui una entrega de premis, sinó que hem volgut donar-li un caràcter d’acte cultural. Per aquest motiu, a més de dedicar l’estona a l’entrega de premis que es mereixen les persones guanyadores, també hi haurà dues accions que amenitzaran l’acte. Volem destacar que aquestes accions són fetes i organitzades per persones en primera persona. Creiem fermament que qualsevol cosa que es fa en relació a la Salut Mental, ha que comptar amb la participació de les persones que conformen el col·lectiu.
Projecte de futur
Aquesta iniciativa cada any creix. Què teniu en ment per la propera edició?
No volem explicar massa doncs encara no hi ha res confirmat i també perquè ens agrada mantenir la intriga. Sí que podem avançar, però, que l’any vinent la convocatòria creixerà i volem obrir la participació a d’altres col·lectius.
En què creus que ajuden iniciatives com aquesta a les persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental?
Sobre tot a tenir presència a la comunitat i participar-ne activament. Per exemple, enguany hem conformat un jurat de diferents persones del món cultural i de la Salut Mental. Només amb aquest fet d’incloure com a membres de jurat a persones amb diagnòstic, ja estem fent una tasca integradora.
A nivell més individual, participar del concurs beneficia la persona a nivell cognitiu i d’ocupació del dia a dia.
Hi ha alguna cosa que voldries afegir?
Simplement voldria acabar agraint a totes les persones que participen de la proposta, doncs sense elles, els Jocs Florals no serien possibles.