“Sobretot canvies de perfil per enriquir-te, per tenir una formació que abans no tenies, adequada a la teva edat i al teu moment”

“Sobretot canvies de perfil per enriquir-te, per tenir una formació que abans no tenies, adequada a la teva edat i al teu moment”

Perfil: L’Enric té 60 anys. Acaba de participar en el programa Itinerari Net 2 que inclou la formació ocupacional d’Auxiliar de Serveis de Neteja. Actualment està atès al programa Mesures Actives d’Inserció per a Persones destinatàries de la Renda Garantida de Ciutadania i de col·lectiu en risc d’exclusió social (MAIS). L’acompanyem, des del Servei de Formació i Intermediació Laboral, en el procés de recerca de feina i desenvolupament de les seves competències per tal de fer un apropament al mercat laboral.

 

Experiència laboral prèvia i formació

De quina formació disposes?

Jo no puc acreditar una formació a banda de la d’Auxiliar en serveis de neteja, però sí que tinc un bagatge laboral molt llarg i tinc unes habiltats que he après treballant. Potser algunes ja no les puc dur a terme per la meva edat, però d’altres sí que les conservo. Jo també vinc d’una època en la que no hi havia la formalitat que hi ha ara a nivell burocràtic i la formació te l’havies de fer tu sol.

Creus que avui en dia es demanen masses títols?

Jo tinc un handicap que és que quan la gent veu el meu currículum diu: On va aquest tio amb la seva edat? És així, Carla! I jo els últims anys sempre que he tingut feina ha estat pel boca a boca. Perquè saben la meva formació, saben quines experiències tinc, saben que, si bé no ho dic, tinc 60 anys, val? Si jo no ho dic, no ho sembla.

Ens podries explicar de què has treballat?

Jo vaig tenir dues botigues a Mallorca i he treballat a l’obra, de conserge i recepcionista a hotels de manteniment i també he fet de seguretat i control durant molts anys. Durant quatre anys vaig estar a una fosa d’alumini. Jo tenia cinc homes al meu càrrec. De 440 homes que hi havia, només n’hi havia quatre que sabessin fer el que jo feia. Allà va ser una etapa de la meva vida on jo guanyava molts diners, però també treballava molt perquè és una feina molt dura. Jo havia tingut nois al meu càrrec que entraven a les 2 i a les 5 de la tarda em portaven la roba i em deien: “Això no és per mi”. No ho podien aguantar. Havies d’estar molt en forma. Un dia em van dir: “Va Enric, baixa del carretó, seràs cap de línia”. Va ser una experiència molt enriquidora per mi. Allà vaig aprendre a ser cap, a ser company sobre totes les coses i mirar molt pels homes que tenia al meu càrrec, perquè era la meva responsabilitat.

I com es va acabar aquesta etapa?

Això es va acabar perquè l’empresa va passar a ser d’uns de Bilbao i ens van oferir unes condicions que o les acceptàvem o ens indemnitzaven. I clar…Amb la perillositat de la feina que fèiem, dèiem: “Jo no m’arrisco per aquest sou.”. Vaig rebre una indemnització que estava molt bé però clar…Això va ser el meu declivi.

Jo abans d’això estava a ETTS i em deien: Enric, has de plegar perquè no podem pagar més hores. Però jo no estava mai dos dies sense feina. Si veus la meva vida laboral ja veuràs, totes les ETTS que jo anava. Aquell temps, abans del 2008 no parava de treballar.

I un cop acabada aquesta experiència, quina va ser la situació?

Doncs mira vaig pensar que pararia una mica perquè aquesta feina em va afectar als pulmons. Llavors vaig agafar alguna feineta però i la vida ha anat baixant i baixant….

A què es deuen tants canvis de perfil?

Canvies de perfil perquè la vida canvia. Canvies de perfil perquè l’estat anímic de les persones no és el mateix. I canvies de perfil perquè el perfil que tenia de seguretat per edat ja no el puc fer, per què el perfil de pujar a andamis, evidentment, les habilitats van baixant i has de canviar de perfil. I sobretot canvies de perfil per enriquir-te, per tenir una formació que abans no tenies, adequada a la teva edat i al teu moment. El que no puc fer és agafar una feina i no estar a l’alçada. Perquè trobar una feina costa, però costa més conservar-la.

 

La Formació d’Auxiliar en Serveis de Neteja

Acabes de finalitzar el curs d’Auxiliar de Serveis de Neteja. Com explicaries aquesta experiència?

He estat molt a gust, he intentat ajudar als meus companys i ells a mi. Sí que és veritat que feia molt de temps que no estava amb un grup tantes hores al dia i això fa que creïs vincle. M’he trobat molt a gust.

Sóc una persona que quan m’ensenyes una cosa, aviat l’agafo. Quan fèiem la part pràctica la Rafaela, la mestra, em va preguntar si ja ho havia fet abans i jo li vaig dir que no, que era la primera vegada. També sóc una persona a la que li agrada molt la puntualitat. Mira al lloc on estava ens donaven un plus de 90 euros cada mes per puntualitat i jo cada mes el cobrava. La serietat en el treball sempre m’ha agradat molt.

Avui en dia l’ús de Tecnologies de la Informació i la Comunicació és imprescindible. Què heu treballat en aquest sentit?

Hem après a buscar per Internet les pàgines on hem d’anar perquè ens ajudin quan ens sorgeix un problema. També a agafar informació, a fer el currículum, a fer una cerca activa de feina, tot això ho estic fent i m’estic formant. Tot això no hi era abans, jo no ho feia i és veritat que també m’enriqueix molt.

Ets sents capacitat per ocupar una plaça d’operari de neteja?

Quan parlem d’operari, penso que és agafar una mica les rendes. Jo pràctica, pràctica no en tinc i no me’n recordo de tot. Auxiliar i ajudant sí. Per què? Perquè necessito una mica de bagatge. El que no faré jo és posar-me en situació de treballar d’una cosa que no domino. Jo no sóc així. Jo si faig una feina, la faig al 100% i el que no faré és afrontar una situació que jo pugui resoldre.

Mira, tu sabies que una vaieta té 8 cares?

No.

No ho sabies? Doncs mira…8 cares. Per què? Perquè a dins d’una empresa has de mirar sempre el fraccionament que hi ha, els productes que et donen…I és evident que si hi ha X persones treballant si aquest en gasta 1 litre durant X temps per fer la feina i l’altra en gasta mig, aquí està passant alguna cosa. Evidentment si jo tiro líquid només a dos cares i aprofito l’altra perquè ha quedat impregnada. Al estar impregnada, serveix per una altra vegada. Arriba un moment que el company gastarà mig litre i jo en gastaré un… I com això moltes coses.

Si poguessis escollir el  teu lloc ideal on treballar com a Auxiliar en serveis de neteja, com seria?

Una de les feines que m’agradaria seria fer el manteniment d’un pàrquing. Com que m’agrada moure’m…Faria la caseta, netejaria, fregaria. Faria el manteniment a vàries plantes…Estaria molt bé perquè és una feina que em dona molta mobilitat.