
30 set. “Tot procés terapèutic que pretén incidir en el patiment psíquic necessita del vincle i el llaç social”
Perfil: La Lucía és Psicòloga Sanitària i sotsdirectora Tècnica de l’àrea Sanitària del CFP. També una de les creadores i organitzadores del concurs VOLART. Aquest certament és el fil conductor de l’acte que celebrem en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.
Concurs VOLART
Podries explicar en què consisteix el concurs VOLART?
Volart és un concurs d’art postal on l’escriptura i les arts plàstiques esdevenen les vies per crear una obra expressiva: una postal. La postal ens permet promoure la creació de sinèrgies entre actors comunitaris, com ara entitats i diferents col·lectius, amb persones ateses des de serveis de salut mental de la xarxa pública.
A partir d’un tema escollit cada any es creen postals dirigides a un col·lectiu en particular. Aquelles seleccionades pel jurat es fan arribar a l’entitat participant, sorprenent així, els receptors i reprenent una tradició postal que actualment sembla en desús.
L’art, l’escriptura i allò comunitari són els eixos fonamentals del concurs.
Com valoreu la participació en aquestes dues primeres edicions?
Valorem molt positivament les dues primeres edicions, tant per la participació en la creació de postals, com també per la qualitat artística de les mateixes. Tanmateix cal remarcar la importància de les entitats escollides, amb les que es crea un vincle.
Quin és l’objectiu de VOLART?
L’objectiu central és promoure el llaç social i l’expressió subjectiva a partir de l’art i l’escriptura.
“Envellim, embellim”
Enguany el col·lectiu de persones al que va dirigit són les persones grans i el lema “Envellim, embellim”. Hi ha alguna cosa que us hagi sorprès dels missatges que han fet arribar les persones participants?
El lema ha estat tot un repte perquè la majoria de participants del concurs no són persones de la tercera edat. Això ha implicat un treball de reflexió sobre què comporta envellir per cadascú, alhora que pensar en aquelles persones importants, com ara avis, àvies i referents a qui molts han adreçat agraïments, reflexions i desitjos.
No és la primera vegada que creeu una sinergia entre persones grans i persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental. Què podries destacar de crear dinàmiques entre aquests dos col·lectius?
La gent gran i les persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental sovint són col·lectius oblidats a la societat o menystinguts, quan tots dos tenen molt a dir i expressar. Fer coses plegats ha estat sempre positiu i beneficiós per ambdues parts, ens ha permès intercanviar experiències i aportar quelcom valuós a l’altre.
Dia Mundial de la Salut Mental
El concurs VOLART està emmarcat en el Dia Mundial de la Salut Mental. Ens podries explicar en què consistirà l’acte que heu organitzat el dia 10 d’octubre?
A l’acte comptarem amb la participació de l’Ajuntament i el CAP de Premià de Mar. Tindrà lloc una taula rodona sobre tercera edat i salut mental i representants de Radars, l’empresa destinatària de les postals, explicaran el projecte que desenvolupen al territori. El cor de l’acte serà el lliurament dels premis del concurs Volart i també gaudirem de balls i música de la mà d’una entitat coneguda al municipi.
Si haguessis d’escollir un sol missatge que arribés a tothom sobre la salut mental, quin seria?
Diria que tot procés terapèutic que pretén incidir en el patiment psíquic, necessita del vincle i el llaç social. Potser amb la pandèmia alguna cosa hem après: ningú se salva sol. Per això, creiem fermament en el valor de la rehabilitació comunitària, de l’intercanvi social, que ens permet trobar un lloc valorat on podem deixar de ser objectes, per ser subjectes actius a la nostra comunitat.