Èxit de la jornada “Joves i salut mental”, que vam organitzar per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental

Èxit de la jornada “Joves i salut mental”, que vam organitzar per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental

Va comptar amb la presència de persones ateses, familiars, representants institucionals i professionals de la salut mental

L’acte es va iniciar amb els parlaments institucionals, encapçalats per Jaume Clupés, Director General del Centre de Formació i Prevenció (CFP). Tal i com va afirmar: “No hi ha salut sense salut mental”. Clupés, va emfatitzar amb què la salut mental és un dret universal i va destacar la importància de la cultura, la literatura i l’art per a la recuperació. També va agrair als assistents la seva presència i a les entitats i administracions que col·laboren amb el CFP d’una manera o altra, el seu suport.

Entre la representació institucional hi va haver la Marta Moya, Regidora de Joventut de l’Ajuntament de Mataró, Sònia Martínez, Directora de Fedaia i Francesc Rodríguez, Director Tècnic de Fòrum Salut Mental. Tots ells van esmentar la importància de la salut mental i la tasca que compartim.

A més, la Sònia Martínez va comentar que “ És fonamental dotar-nos de l’atenció integrada i social en salut mental, basada en la prevenció, l’atenció precoç i l’atenció centrada en la persona”. I va afegir que això no serà possible si no es dota als serveis de més finançament. En Francesc Rodríguez, Director Tècnic de Forum Salut Mental i Addiccions, va explicar la tasca de la federació en matèria de salut mental infanto-juvenil i va posar en valor projectes que realitzem que serveixen com a eines “pels joves i des dels joves.”

Noemí Llorens, representant del Consell Comarcal del Maresme, va cloure l’acte mencionant conceptes que havien tingut presència durant tota la jornada i va expressar la necessitat de que el treball amb persones es faci sempre des de la tendresa.

Mostra de l’activitat artística i creativa que realitzem com a eines transformadores

Durant l’acte es va preparar una mostra de diverses activitats que hem dut a terme des del Centre de Formació i Prevenció (CFP) amb els joves que atenem. Totes elles, a fi de que es recuperin i s’incloguin a la comunitat. La primera va ser l’estrena de la pel·lícula “Criden el meu nom”, protagonitzada pel grup de joves i dirigida per l’escola de teatre La Teatral. També es va fer l’entrega dels premis del concurs VOLART i, per últim, es van exposar totes les obres participants al concurs i també les de l’exposició feta pel grup de joves amb la tècnica de kintsugi.

 

Els testimonis en primera persona i la presència de persones ateses, claus a la jornada

Un dels aspectes que més es va tenir en compte a l’hora d’organitzar la jornada va se la presència de persones ateses en totes les seves parts. Així, la taula rodona va comptar  amb dos persones que van explicar la seva vivència, generant un debat molt interessant, juntament amb professionals de la salut mental i de la comunicació. Així mateix,  persones que atenem des de diversos serveis de l’entitat van fer dos manifestos que es van llegir a l’inici de l’acte, els joves protagonistes de la pel·lícula “Criden el seu nom” ens van fer cinc cèntims del projecte. I, la Naiara, copresentadora, va   voler explicar la seva història als assistents.

Amb tot, va ser una jornada focalitzada en els joves i la importància de la salut mental que va convidar a reflexionar i va visibilitzar aquesta realitat. I, perquè no dir-ho, també va emocionar. La salut mental és un dret universal i les entitats tenim, també, la tasca de vetllar perquè s’exerceixi aquest dret en totes les edats i vessants.