
27 abr. “A algú que no coneix Llibre Actiu li explicaria que és un paradís literari on aprendre”
Perfil: La Yolanda Albalat és, des de fa 13 anys, voluntària de Llibre Actiu. S’encarrega de la gestió de la llibreria d’intercanvi de l’entitat. Coneix el CFP des de diverses vessants. Fa aproximadament 20 anys va estar acompanyada des del SRC i, després de recuperar-se, ha realitzat tasques de suport i voluntariat a diversos serveis, com el d’administració.
Llibre Actiu
Ara que acabem de passar Sant Jordi, ens agradaria conèixer una mica més a fons la llibreria d’intercanvi del CFP, Llibre Actiu. Ens podries explicar quin és el vostre dia a dia i quin tipus de llibres hi podem trobar?
Estem tot el dia envoltats de llibres. Els cataloguem i registrem a l’ordinador. Tenim 31 categories de llibres i ens arriben llibres de tota classe, nous i antics.
Quin és el perfil de persones que venen a donar-vos o a buscar llibres? És un grup reduït que ve de forma recurrent o solen venir una vegada i prou?
Són des de mestresses de casa fins a universitaris. Cada dia venen de 3 a 6 persones i tenim clients habituals. Així doncs, el perfil de persones que venen és molt variat però totes tenen en comú que, quan ens coneixen, venen de manera recurrent.
Què pot oferir Llibre Actiu que no podem trobar a una llibreria convencional?
El que podem oferir són edicions antigues que avui en dia no estan a la venda. Per tant, qualsevol persona que busqui un llibre que ja no troba a les llibreries convencionals, pot venir a Llibre Actiu i potser el trobarà aquí.
Si haguessis d’animar a algú a que vingui a conèixer la llibreria, què li explicaries perquè es decidís a fer-ho?
A algú que no coneix Llibre Actiu li explicaria que la llibreria és un paradís literari per qui li agradi aprendre nous coneixements. A cada racó pots trobar-hi un llibre que t’aportarà visions i idees que potser són noves per tu i això és molt positiu.
Recorregut a l’entitat i impressió
Coneixes el CFP des de fa molts anys i des de diverses vessants. Què ens pots explicar des del teu recorregut per a diferents serveis de l’entitat?
El centre m’ha ajudat molt. Des de una teràpia fins a rebre coneixements. Són els únics recursos que he tingut i estic molt agraïda.
Què és el que més t’ha sorprès?
La dedicació altruista dels educadors i educadores.
Què t’ha aportat personalment el CFP, després de 20 anys de relació amb l’entitat?
Em trobo bé mentalment, integrada a la comunitat i he rebut una formació.
Parlem de recuperació
Sabem que moltes persones conviurem amb una problemàtica de salut mental i també que la recuperació és possible. Tu, com a persona que l’ha viscut, ens podries explicar com ho vas viure quan vas saber que hi conviuries?
Al principi estava tancada a tot i tothom però quan em vaig mentalitzat vaig guanyar molt.
Què creus que et va ajudar a aconseguir la recuperació?
La teràpia i les activitats. Les dues coses són molt importants per aconseguir recuperar-te.
Com explicaries a algú que acaba d’entrar en aquest procés que pot recuperar-se i tenir una bona qualitat de vida? Què li aconsellaries?
És molt important primer reconèixer que estàs malalt/a. I, segon, acceptar l’ajuda que et donen els educadors i educadores, conviure amb els companys i companyes i realitzar les activitats.