Donar una segona vida als llibres i facilitar l’accés a la cultura, la fita de Llibre Actiu

Donar una segona vida als llibres i facilitar l’accés a la cultura, la fita de Llibre Actiu

Llibre Actiu és un d’aquells programes del CFP que compleix amb la funció d’atenció comunitària i transversal de l’entitat. És un servei d’intercanvi de llibres gratuït gestionat per a persones amb una problemàtica de salut mental.

Combina la vessant social, la cultural i la solidària. Dona l’oportunitat a usuaris/es del CFP de ser protagonistes de la gestió de la llibreria, ofereix una segona vida a llibres i la possibilitat d’adquirir-ne a cost 0. És una mostra de l’economia social, una posada en comú de recursos que permet ser-ne tan proveïdor com beneficiari a tothom que hi estigui interessat.

Aquest programa està en funcionament des de fa una dècada i ha comptat amb tot tipus de llibres de temàtiques i categories variades. Des d’història, passant per salut, art, biografies i literatura, fins a geografia i turisme, entre d’altres.

El gestionen 5 persones dels Serveis de Rehabilitació del CFP, que han fet seva la llibreria i donen el millor de sí mateixes per a oferir una atenció propera i de qualitat al públic que dona o ve a buscar llibres.

Són persones molt vinculades a l’entitat, algunes d’elles des de l’inici del programa i que han crescut amb el recurs. Totes elles ofereixen el seu temps i treball de forma voluntària.  Les tasques del dia a dia es fonamenten en rebre als clients, donar d’alta els llibres que arriben, prèviament classificats, i donar de baixa els que s’enduen. També segellen i categoritzen els volums i s’encarreguen de l’ordre i del manteniment de les prestatgeries.

Llibre Actiu en temps de Covid-19

La llibreria ha estat tancada durant les setmanes de confinament i el personal de serveis del CFP ha aprofitat per a fer-hi una posta a punt abans de poder obrir les portes. Han pintat i moblat de nou la zona per tal de donar-li una imatge més moderna i donar cabuda a la gran quantitat de llibres que s’hi apleguen.

Recentment ha obert de nou les seves portes amb la introducció de tots els protocols necessaris a seguir marcats per les autoritats en aquest tipus d’establiments. L’apunt més curiós és que els llibres que arribin hauran d’estar 14 dies confinats abans de poder-se exposar per a que, qui vulgui, els pugui adquirir.

Així mateix, les persones que hi accedeixin hauran de portar mascareta, posar-se gel hidrològic i passar els peus per una estora desinfectant. L’aforament màxim serà de tres persones.

 

Llibre Actiu està obert de 9 a 13.00h. de dilluns a divendres i les persones que estiguin interessades en donar o recollir llibres poden anar directament al C/Muntanya 79 de Mataró o bé trucar al telèfon 93.757.40.74. Hi trobaran volums de tot tipus excepte enciclopèdies i llibres de text escolars.

Llibre Actiu aconsegueix fer partícips del món cultural i de la vida comunitària a persones amb problemàtiques de salut mental i col·laborar en preservar la possibilitat de que, qui vulgui, pugui  accedir a recursos culturals de forma gratuïta. Un bé tan necessari avui en dia.