D’una proposta de dinamització de confinament, a guanyar el tercer premi a la millor comparsa gran a la rua de Carnaval de Mataró

D’una proposta de dinamització de confinament, a guanyar el tercer premi a la millor comparsa gran a la rua de Carnaval de Mataró

Aquest ha estat un any complex pels infants i adolescents del CRAE i per l’Equip Educatiu que els acompanya. Degut a la realitat sanitària i a la normativa de confinaments, molts dels nens i nenes han estat llargs períodes al Centre Residencial d’Acció Educativa o bé per haver passat la Covid 19 o bé per ser contactes estrets. Alguns d’ells incloent dates tan especials com el Nadal.

 

El Drac Mas, una idea per estar actius durant un confinament

La necessitat de cercar activitats per a fer portable aquesta situació ha esdevingut vital en aquest context. Una d’elles, idea d’una Educadora, va ser la creació del Drac Mas. És un gegant que han dissenyat, creat i construït des del CRAE, amb el suport en algunes fases d’altres equips del CFP, com el de manteniment.

Una activitat que els va portar a treballar des de la creativitat, el treball en equip i la cooperació. Segons comenta una de les educadores impulsores del projecte, van començar fent el dibuix del Drac, tal com l’imaginaven i aportant entre tots les seves idees. Tot seguit, amb paper maixé i cartró, el van pintar i van fer els patrons per les teles.

Durant els dies que va durar el confinament els nens i nenes esperaven il·lusionats a l’Educadora per continuar amb la creació del Drac. A mida que l’anaven acabant, ells mateixos es sorprenien del resultat; no es creien que allò ho havien realitzat ells. Aquesta sensació que va ser molt satisfactòria, fruit de l’esforç col·lectiu de crear quelcom plegats.

La idea és que el drac representi no només el CRAE, sinó també el CFP, en desfilades, actes comunitaris o tots aquells llocs on sorgeixi la oportunitat de participar. Un gegant icònic de l’associació fet per membres molt especials: els infants i adolescents del CRAE.

 

La Rua de Carnaval de Mataró esdevé la oportunitat ideal per presentar el Drac Mas

Amb l’arribada de la festa de Carnestoltes, dues Educadores amb empenta i motivació, van engrescar al grup de nens i adolescents per a participar a la Rua i poder treure el gegant que havien fet. Novament, el infants tenien un altre repte: la creació de les disfresses de drac per a grans i petits.

La Rua representava una ocasió perfecte per a presentar el Drac Mas d’una manera dinàmica, festiva i, el més important, acompanyat dels protagonistes de la història: els infants i adolescents del CRAE. Tots ells van poder gaudir de l’ambient i participar d’aquesta tradició.

Preguntem a F, una nena d’11 anys que ha participat de la creació del Drac Mas i la Rua, com ha viscut l’experiència. Destaca la felicitat que va sentir i el treball en equip. Ho fa amb aquestes paraules:

“Vaig sentir com que estava en un altre món perquè hi havia molta gent i tothom em mirava. Estava feliç perquè tots em veien i contenta perquè vaig sortir a la tele. Vaig disfrutar molt perquè teníem una coreo guai”.

Així explica la feina compartida: “Vam treballar tots junts en equip fent el Drac i les disfresses i a la Rua vaig sentir que estàvem tots junts i que podem”.

Una de les tasques necessàries durant la Rua era portar el gegant. Ho van fer varis nois dels més grans del CRAE. Un d’ells va ser l’I, de 14 anys. Comparteix la seva experiència de forma molt emotiva donant èmfasi en que era feliç, sobretot pels més petits i pel públic i en què volia donar-ho tot com havia fet el centre i que som una família. Ho explica d’aquesta manera:

“Personalment ho vaig viure molt feliç i més pels nens més petits. També la felicitat que tenia el públic cap a nosaltres, cap el drac. Tots ens donaven ànims, ens demanaven fotos, ens donaven abraçades fins i tot els adults…Carregar amb el drac pesava però volia donar-ho tot, més perquè el centre ha estat molt de temps fent-ho i per demostrar que el centre val molt, tots podem i som una família”

 

Guanyem el tercer premi a la millor comparsa gran

Impensable era que aquesta aventura i primera passejada del Drac acabés amb premi. I així va ser. La comparsa del CFP a ser guanyadora del tercer premi a la millor comparsa gran. 500€ que, més enllà de la gran ajuda que suposarà aquest import, el més emotiu va ser que és un premi que sentim com a reconeixement a tot el que hi ha darrere d’aquesta comparsa.

L’emoció va ser màxima en conèixer la noticia. En paraules d’Irene Cerezo, Sotsdirectora del CRAE: “És una de les experiències més maques que he viscut en 20 anys al CRAE”

El Salvador Arévalo, Director del CRAE, i la Irene expliquen que aquest premi s’ha traduït per ells en l’alegria dels seus infants i joves i en el reconeixement per la bona feina, la participació i el treball en equip que han fet.

Per la seva banda la F, nena d’onze anys que ens ha explicat l’experiència, explica la rebuda del premi de la següent manera:

“Quan ens van donar el premi estava al·lucinant perquè pensava que no arribaríem a això, una il·lusió increïble perquè hem fet una col·laboració tots junts. Ens ho mereixem perquè ens ho havíem currat durant molts mesos”

 

L’I, el noi que portava el gegant ho va viure de la següent manera:

“El moment del premi estàvem tots nerviosos, en el fons m’importava molt que guanyéssim perquè hem estat molt de temps treballant per arribar a això i, per altra part, pel fet d’haver-nos divertit. Encara que haguéssim perdut hagués estat molt feliç perquè he fet riure a molta gent. Fer feliços a molts nens i nenes, això és el que més m’ha agradat. “

El Drac Mas i la comparsa del CFP tenen darrere la història de resiliència, de sobreesforç per part dels infants i adolescents i també de l’Equip Educatiu. Han estat uns mesos complicats, per tota la societat. La realitat del CRAE fa que hagin hagut d’afrontar moments durs. És el cas d’encadenar confinaments degut a a la probabilitat de ser contactes estrets quan es conviu amb una vintena d’infants, per exemple.

 

Amb tot, aquest premi suposa una grandiosa alegria i el Drac Mas un gegant que esperem acompanyar en moltes ocasions, representant l’entitat i gaudint d’activitats comunitàries tantes vegades com sigui possible.