El benestar emocional mitjançant l’equinoteràpia

El benestar emocional mitjançant l’equinoteràpia

Els usuaris i usuàries del SRC Maresme practiquen aquesta activitat en la que creen vincles amb l’animal que els aporten beneficis tant físics com psicològics

 

És ben conegut que la participació d’animals en teràpies de tipus cognitiu i psicomotriu resulta en molts casos efectiva i beneficiosa per a les persones que les practiquen. Tant és així que la “zooteràpia”, nom amb el que s’engloben aquestes pràctiques, es desenvolupa per al tractament de molt diverses patologies i també amb diferents espècies animals. Podem trobar teràpies amb gossos, gats, aus, conills, dofins o les que ens ocupa en aquest cas, l’equinoteràpia, amb la presència de cavalls.

 

Els usuaris i usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària Maresme del Centre de Formació i Prevenció assisteixen des de fa tres anys a la Hípica de Cal Senyor, situada a Vilassar de Dalt. Allí, amb una freqüència quinzenal,  realitzen activitats terapèutiques amb els seus cavalls. La interacció amb l’animal i el vincle que s’hi estableix permeten als usuaris una part de treball físic, d’equilibri i coordinació, on s’estimulen determinades àrees del Sistema Nerviós Central.

 

Per una altra banda, a nivell emocional l’equinoteràpia permet abordar qüestions com la confiança en l’altre, la comunicació, el fet de donar i rebre afecte, que potser d’una altra manera no es podrien treballar. És fonamental la presència dels animals per a tractar temàtiques que sovint van més enllà de la racionalitat humana.

 

Mitjançant la intervenció d’un equinoterapeuta, els usuaris i usuàries comencen l’activitat amb la preparació del cavall. En aquesta primera part es pentina l’animal, se’l renta i es fa una petita primera presa de contacte, acariciant-lo i tocant-lo suaument, per crear un vincle inicial amb la montura. Després arriba el moment que els usuaris i usuàries esperen amb més il·lusió: Passejar muntats a sobre el cavall.

 

Cada persona fa el recorregut de la teràpia al seu ritme. És l’equinoterapeuta el que decideix quan els usuaris estan preparats per a establir un punt més de confiança amb el cavall. D’aquesta manera tothom pot gaudir de l’activitat sense estrés ni forçant més del compte. Dos d’aquests cavalls (els que apareixen a les fotografies) són la Blanca i en Príncep, dos exemplars molt acostumats i preparats per a relacionar-se amb persones. Gràcies a ells, els participants en aquesta teràpia poden gaudir de l’experiència de treballar amb aquests animals tan nobles.