El CFP debat sobre la diversitat de l’autonomia personal

El CFP debat sobre la diversitat de l’autonomia personal

Tècnics i professionals del centre participen activament en la jornada organitzada per la Taula d’Accessibilitat a l’antiga fàbrica de gènere de punt Can Marfà de Mataró

IMG_2950

El passat dimecres 2 de març va tenir lloc la Jornada “La diversitat de l’autonomia personal” a Can Marfà i un bon grup de membres del Centre de Formació i Prevenció  van assistir-hi en nom de l’entitat per tal de debatre i establir lligams entorn als reptes quotidians de les persones amb diversitat funcional amb les altres associacions participants.

La cita, organitzada per la Taula d’Accessibilitat, tenia l’objectiu de reflexionar i explorar els diferents punts de vista i situacions a les que s’enfronta aquest col·lectiu tan heterogeni i les possibles maneres d’actuar per part de les entitats que atenen aquestes persones.

La Taula d’Accessibilitat, vinculada al Consell de Benestar Social mataroní, inclou les entitats de la ciutat que lluiten per la integració social dels col·lectius amb diversitat funcional i el CFP en forma part.

.

Presència institucional per part del consistori

La benvinguda a l’acte va anar a càrrec de Maria Sánchez, membre de la Taula i presidenta d’Amiba, que va agrair la participació als assistents. Tots seguit va ser el torn d’Isabel Martínez Cid, regidora delegada de Benestar Social, Convivència i Habitatge de l’Ajuntament de Mataró.

En la seva breu intervenció, la regidora va voler destacar que “la diversitat funcional és integritat, és dignitat i és un dret fonamental. Tot i la baixada de pressupostos en els últims temps, hem de continuar treballant per aquest col·lectiu”. També va assistir a l’acte en representació de l’Ajuntament el regidor delegat de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa, Joan Vinzo.

.

La diversitat conceptual dins la diversitat funcional

Després de la introducció de les autoritats, va tenir el torn de paraula Joan Canimas Brugué, doctor en filosofia, que va dirigir una conferència adreçada a aclarir els conceptes que utilitzem per parlar de diversitat funcional. Així doncs, Canimas va destacar la heterogeneïtat del col·lectiu, ja que ens estem referint des de persones amb trastorns mentals molt greus fins a persones que no poden caminar.

IMG_2917

Tenint en compte aquesta realitat, Canimas va apostar durant la seva intervenció per l’adopció d’un model de responsabilitat per part de les entitats a l’hora de tractar als seus usuaris i usuàries en funció del cas particular. Per Joan Canimas, s’ha de modular el pla de tractament a una persona tenint en compte si la seva autonomia està en entredit degut a causes físiques o sensorials, psicològiques o econòmiques. I fins i tot dins aquests tres àmbits, establir també diferències segons les circumstàncies personals.

.

Espai de debat amb responsables dels diferents àmbits involucrats

Just després va tenir lloc una taula de debat en la que responsables de les àrees que tracten amb persones amb diversitat funcional van posar en comú les seves experiències en el seu lloc de treball. D’aquesta manera, els àmbits educatiu, de salut, laboral, sexual i afectiu, d’oci  i lleure, legislatiu, familiar i de perspectiva personal van poder debatre sobre les tècniques d’atenció amb la participació del públic.

.

“El Circo de la Mariposa” i l’espai de participació de treball en grup 

En la jornada de tarda, els assistents van poder veure el curtmetratge “El Circo de la Mariposa” de Joshua Weigel, una cinta que explora la capacitat de superació d’una persona i la seva força de voluntat a partir de la història d’un noi sense extremitats que treballa en un circ.

Posteriorment, es van establir grups de treball entre professionals i usuaris de les associacions participants per tal de presentar propostes, arribar a acords i buscar unanimitat en les decisions que afecten al tractament i l’atenció a les persones amb diversitat funcional.

IMG_2960

.

Una jornada de cohesió entre entitats

La jornada “La diversitat de l’autonomia personal” va servir per a cohesionar el conjunt d’associacions, fundacions i centres que treballen en l’àmbit de la millora de l’autonomia de les persones a la ciutat de Mataró. Va comptar amb la participació de 17 institucions i va aplegar a més de 100 persones interessades laboral i personalment en la temàtica. Va ser doncs una iniciativa exitosa que podria repetir-se els anys vinents per tal de continuar analitzant la feina que desenvolupen dia a dia totes les entitats que han participat avui en la jornada.

Les institucions participants van ser AGIM, Associació Asperger del AMresme, Associació Entramats, Associació d’integració social Taller d’Idees, AFAM (Associació de Familiars Alzheimer Maremse), AFAMMMA (Associació de Familiars de Malalts Mentals del Maresme), AMIBA, Associació Parkinson Maresme, CEE Les Aigües, Centre de Formació i Prevenció, Centre de Persones Sordes del Maresme, Creu Roja, Fundació El Maresme, Fundació Suport, Llar Pla d’en Boet- Fundació Llars de l’Amistat Cheshire, ONCE i SIL Mataró de la Fundació ECOM.