Caixa Proinfància tanca el curs amb un balanç positiu de l’adaptació a la realitat actual

Caixa Proinfància tanca el curs amb un balanç positiu de l’adaptació a la realitat actual

El CFP participa, des de l’any 2011, al programa Caixa Proinfància . Actualment, com a entitat prestadora dels serveis de logopèdia i reforç escolar per a infants i teràpia psicològica per a aquests/es i les seves famílies.

L’equip professional està format per a persones que dediquen part del seu temps a l’atenció a aquests nens i nenes, que provenen de famílies que tenen dificultats econòmiques per a poder adquirir aquests tipus d’ajudes.

L’Elisenda és mestra i logopeda i, durant el curs entrant, realitzà el servei de logopèdia i de reforç escolar. L’equip de psicòlegs format pel Marcelo, la Luciana i la Maria Eugènia s’encarregarà de l’atenció terapèutica als infants i a les seves famílies. La Maria Eugènia s’incorpora en aquest nou curs a l’equip i té una llarga experiència laboral al programa Caixa Proinfància. L’Irene, psicòloga i subdirectora del CRAE del CFP Maresme, per la seva banda, s’encarrega de la coordinació del programa. Ha estat atenent durant anys a nens/es i famílies del programa paral·lelament a la coordinació.

 

El programa Caixa Proinfància i l’evolució de la tasca del CFP

Caixa Proinfància pertany a la Fundació La Caixa. És un programa molt ampli que inclou gran varietat de recursos i serveis per a infants i famílies en risc d’exclusió, des de campaments o tallers educatius familiars fins als serveis que presta el CFP Maresme. Hi ha un total de 400 entitats vinculades a tot l’estat espanyol.

Durant els primers anys de participació en el programa, la nostra entitat realitzava l’acció social. L’any 2017, la Fundació La Caixa va decidir fer una reorganització del programa en diferents xarxes a nivell estatal definint tres rols diferenciats entre les entitats que hi participaven . A partir d’aquí es van crear els rols de coordinació, referents i prestadores de serveis.

Actualment el CFP Maresme pertany a la Xarxa Proinfància de Mataró i és una de les entitats prestadores dels serveis. L’entitat coordinadora de la xarxa, que és alhora una de les referents, és Salesians de Mataró. Les altres referents són Caritas, Fundació AGI i Eduvic. Aquestes també presten diferents serveis de l’àmplia cartera que ofereix el programa.

A l’atenció que es fa als infants i a les seves famílies es procura coordinar les hores de participació al programa amb la vida personal dels nens i nenes de manera que tinguin temps per a realitzar altres activitats, com ara esportives i que no pateixin massa exigència.

El Programa Caixa Proinfància tanca el curs el mes de setembre per iniciar novament a l’octubre el nou, amb noves derivacions o donant continuïtat a nens i famílies que així ho necessiten.

 

Caixa Proinfància en temps de Covid19

Aquest programa és d’aquells que va veure totalment alterada la seva rutina durant el confinament i els mesos posteriors, doncs es porta a terme de manera presencial. Quan es va iniciar el confinament i durant 20 dies va estar aturat i pendent de directrius. L’equip del CFP Maresme va decidir re emprendre’l telemàticament passat aquest període per a seguir atenent als infants i a les seves famílies.

Tal i com comenta l’Elisenda, logopeda del programa “ A vegades més que logopèdia, també hem fet suport emocional” i afegeix que “les famílies estan molt agraïdes i han seguit preguntant durant l’estiu”. La Irene, coordinadora del programa, per la seva banda, valora molt positivament el resultat de l’atenció online, doncs aquesta ha possibilitat un acompanyament molt necessari en aquests temps tan complicats, sobretot pels perfils de famílies que s’atenen al programa. D’altra banda, destaca la resposta i la positiva coordinació de totes les entitats de la xarxa.

 

El nou curs: adaptació a la nova realitat mantenint l’atenció presencial

L’inici del nou curs es planteja amb el màxim de normalitat que permet la situació que vivim.

Enguany, s’ha sol·licitat poder atendre a 17 usuaris/es en logopèdia, 10 en reforç escolar i 12 en psicoteràpia. Aquestes properes setmanes s’aniran ultimant els últims detalls per a l’inici del nou curs, amb algunes persones ateses que repeteixen i altres de noves.

Des del CFP Maresme s’ha estudiat com adaptar el programa per tal de seguir totes les indicacions per a prevenir el màxim els contagis de la Covid-19. Així, entre altres mesures, les famílies no podran entrar al centre per acompanyar als nens i nenes i s’han modificat els espais on es faran les activitats que l’any passat eren més reduïts i amb menys ventilació.

Així doncs, iniciem una nova etapa del Programa Caixa Proinfància marcats per la situació que vivim però amb una molt bona experiència de com vam gestionar els mesos més complicats,  amb la il·lusió de poder atendre els infants i les seves famílies presencialment i seguint totes les mesures de prevenció que siguin necessàries.