“El que més m’ha sorprès és el contacte constant entre l’equip i les persones ateses”

“El que més m’ha sorprès és el contacte constant entre l’equip i les persones ateses”

Per Carla Cruells, responsable de Comunicació del CFP

 

Perfil: La Clàudia és Integradora Social i està fent pràctiques a diversos serveis del CFP. Concretament, al d’Intermediació Laboral, al SRC i al programa artístic Alterarte. D’esport, en sap una estona…és nedadora d’alt rendiment i ara mateix competeix al Centre Natació Mataró.

 

Experiència al CFP

Com vas conèixer el CFP i què et va atraure per a decidir fer pràctiques aquí?

Jo estava buscant un centre on poder fer pràctiques que estigués a Mataró. Degut a la pandèmia vaig haver de fer-ho per Internet i, justament, vaig trobar el CFP. Vaig veure que hi havia moltes opcions i vaig trucar.

Tenies especial interès en algun col·lectiu?

A mi m’agradava molt el tema dels infants i també de la salut mental i dones. Llavors vaig veure que aquí hi havia vàries opcions.

Ens podries explicar el teu dia a dia a l’entitat? Quines tasques hi fas, concretament, als serveis en els que estàs?

De dilluns a dimecres faig inserció laboral, amb els grups de MAIS i SIOAS del servei d’Intermediació Laboral. Estic a les activitats i veig com fan càpsules formatives o recerca de feina. Els dijous vaig a Alterarte. Aquí ja no és tot tan pautat, alguns dies fan un activitat més marcada, altres més lliure i, altres, sortides a museus, per exemple. Els divendres vaig al SRC Maresme. Hi faig l’activitat de salut per la prevenció de recaigudes i la d’assemblea, que consisteix en que les persones ateses proposin el que volen fer.

Tu planifiques alguna activitat o dones suport a l’equip?

Al SRC Maresme estic amb la Sílvia Jambert, que  prepara l’activitat i me l’explica. Llavors ella fa algunes preguntes i jo d’altres. Per Intermediació Laboral estic preparant una activitat de noves tecnologies i de xarxes socials i com utilitzar-les per la recerca de feina. També estic treballant el tema del classroom, perquè si ens tornessin a confinar puguem seguir connectats permanentment.

Sempre parlem de la transversalitat dels serveis del CFP, entenent-la com la coordinació entre diversos recursos per oferir un itinerari adaptat a les necessitats de cada persona atesa. Tu, que estàs a varis serveis, en pots tenir una visió clara. Podries dir-nos la teva opinió al respecte?

El que he vist en el temps que porto aquí és que, com ens passa a tots, la vida no és estable i potser en un moment necessitis una atenció i, en un altre, una altra. Llavors, crec que saber que estan a una entitat on els poden derivar i que, estant amb les mateixes persones,  poden treballar coses diferents, els hi dona una tranquil·litat.

També veig que fent una activitat o altra la gent canvia. Per exemple, buscant feina estan més centrats i els fa més cosa preguntar i, llavors, veig la mateixa persona a Alterarte i és molt més expressiva.

Podries compartir amb nosaltres alguna anècdota o aspecte que t’hagi sorprès durant aquestes setmanes que portes aquí?

El que més m’ha sorprès és el contacte constant entre l’equip i les persones ateses. Jo sabia que, òbviament, hi ha un contacte entre ells però pensava que només era en el moment que venen al centre. M’he adonat que no és així: l’equip els truca, els hi pregunta què tal la feina, per què no han vingut, etc. Tampoc tanquen portes. Per exemple, si algú troba feina saben que potser se li acaba i tornarà i, per ells, és important també tenir-ho present.

 

Esport i salut mental

Com a Integradora Social i esportista, ens podries donar la teva opinió sobre els beneficis de l’esport, especialment, en les persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental?

Jo crec que l’esport és saludable per tothom perquè et fa tenir una rutina. Amb la gent que té un diagnòstic de salut mental, que a vegades tenen més dificultat per seguir-la, fer esport suposa que saben que tal dia aniran a tal lloc i, per tant, els ajuda a aixecar-se, vestir-se…els fa estar més actius. A més, és beneficiós per ells perquè els hi fa estar amb gent i veure que, allà, tots estan fent el mateix.

Creus que la cultura de l’esport està consolidada socialment?

Jo crec que en això la pandèmia ha ajudat. Molta gent pensa que fer esport és, doncs, fer el que fan els esportistes que surten a la tele i potser no ho fan perquè creuen que no tenen temps. La pandèmia ens ha fet veure que no fa falta que perdis mitja hora amb cotxe anant a un lloc a fer esport. Pots sortir de casa teva, caminar pel barri i ja és esport. No cal molt temps ni desplaçar-te, ni invertir diners…Jo crec que la societat d’avui sí que ha millorat en aquest sentit. La gent busca una mica més el temps perquè s’ha adonat de que és important i que els ajuda.

 

Valoració de l’estada al CFP

Què destacaries del que hi has après?

El que volia destacar és l’atenció constant a usuaris, com ja he dit, i les reunions setmanals d’equip. Posen en comú i expliquen cada cas. Cadascú porta els seus usuaris però s’ajuden entre ells, es donen opinió i posen en comú projectes. És a dir, m’ha sorprès veure tot el que hi ha darrere, a part de tractar amb els usuaris. He après molt i crec que encara em queda molt per aprendre.

Què creus que aportes tu als diferents recursos del CFP on dediques les teves pràctiques?

Jo crec que estic molt al dia de noves tecnologies, també perquè sóc més jove i des de petita les he utilitzat. Així que en aquest aspecte crec que puc aportar molt. També a les activitats més d’expressió. Per exemple, hem començat una activitat transversal de la persona, d’expressar com estàs…Amb  aquests temes puc participar més i aportar perquè hi tinc facilitat.

Voldries afegir alguna cosa més?

Sí, volia comentar que, pel que m’han explicat els meus companys de les pràctiques, em sento afortunada perquè normalment estan a un lloc fixe, de manera que sempre veuen la forma de treballar d’un equip. Quan em van explicar que dins el centre aniria a tres llocs diferents, em va semblar molt bona idea perquè, al final, els equips funcionen diferent. En un mateix centre veig moltes més coses. A mi anar a llocs diferents, m’encanta!