El taller d’expressió corporal conjunt entre membres del SRC Burriac i l’Associació de Fibromialgia i Fatiga crònica de Premià de Mar, una beneficiosa experiència comunitària

El taller d’expressió corporal conjunt entre membres del SRC Burriac i l’Associació de Fibromialgia i Fatiga crònica de Premià de Mar, una beneficiosa experiència comunitària

Persones ateses des del SRC Burriac i integrants de l’Associació de Fibromialgia i Fatiga crònica (AFFCEC) de Premià de Mar han realitzat recentment un taller conjunt de moviment i expressió corporal. Hi ha assistit una vintena de persones. La Berta Clotet, Psicòloga general sanitària i Terapeuta corporal integrativa, n’ha estat la dinamitzadora.

 

Obrir-nos a la nostra expressivitat i la inclusió comunitària, els objectius del taller

Tal i com explica la Berta l’objectiu del taller és doble. Per una banda, obrir-nos a la nostra expressivitat corporal, guanyant més flexibilitat a fi de millorar els recursos personals per a autoregular-nos emocional i conductualment, centrant-nos en el present i millorant, així, la relació amb nosaltres mateixos i l’entorn. El treball de l’expressió corporal porta intrínsecs beneficis com la disminució de l’angoixa, tenir més consciència del contacte amb el propi cos i, també, tenir més eines per a connectar amb els altres.

El taller també pretén incloure a persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental  a la comunitat, a través d’una iniciativa de col·laboració amb una altra entitat, lluitant així contra l’estigma en salut mental i donant visibilitat al col·lectiu.

 

Un total de sis sessions que conclouran amb una exposició fotogràfica

Les quatre primeres sessions del taller s’han realitzat amb persones vinculades al SRC Burriac i, les últimes dues, conjuntament amb persones de l’Associació Fibromialgia i Fatiga crònica de Premià de Mar. Aquestes, a una sala del Centre Cívic de Premià de Mar, aconseguida gràcies a la gestió de l’AFFCEC i a la cessió de l’Ajuntament de Premià de Mar.  Durant tot el procés s’han realitzat fotografies, gràcies a la col·laboració de la fotògrafa Bel González, amb les que es durà a terme una exposició.

La dinàmica de les sessions ha estat la següent: s’han iniciat amb una posada en comú en la que les persones assistents hi han explicat el moment en què estan i les seves necessitats, emocions i cognicions a través del contacte amb el cos. Seguidament, tenint en compte el que ha aparegut en aquesta primera roda, s’han realitzat exercicis, dinàmiques i jocs d’expressió corporal i contacte amb un mateix i l’altre que afavoriran el contacte amb la dimensió mental , corporal, emocional i social. Per últim, s’ha fet una posada en comú de com estem i s’ha buscat maneres d’ incorporar l’après a la vida quotidiana.

 

Una experiència positiva per ambdues parts i la voluntat de seguir creant sinergies

Tal i com explica la Laura Gómez, cap del SRC Burriac: ”Ha anat molt bé, els dos col·lectius estan molt contents”. I afegeix que les persones que acompanyem destaquen que els hi ha agradat molt l’intercanvi amb aquest col·lectiu i empatitzen molt amb la seva realitat i malaltia.

Tant el grup del SRC com el de l’associació AFFCEC expressen el seu interès en seguir fent treballs d’aquest tipus.

La Berta, dinamitzadora del taller, explica que el treball conjunt ha ajudat a que se sentissin molt acompanyats i això els feia sentir-se millor amb sí mateixos. També que durant les sessions ha aparegut un gran sentiment de solidaritat, de generositat uns amb els altres i una mirada molt còmplice. I dona èmfasi a que ha vist  un reconeixement amb aquest estigma, amb la sensació de que han de fer coses que a vegades els dificulta el dia a dia.

En resum, la realització del taller d’expressió corporal conjuntament ha estat, segons el nostre entendre i opinions rebudes, tot un encert. Només creant sinergies com aquestes podem fer un autèntic treball comunitari. Els beneficis de conèixer la realitat d’altres persones i entitats de proximitat són l’empatia, la solidaritat i la inclusió comunitària de totes les assistents.