Els beneficis de la biblioteràpia en la salut mental de les persones

Els beneficis de la biblioteràpia en la salut mental de les persones

La Maribel Del Molino de la biblioteca municipal Martí Rosselló i Lloveras de Premià de Mar porta més de dotze anys oferint un taller de lectura als usuaris i usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària Burriac amb molt bons resultats

DSC_1712

El passat dijous dia 3 de desembre vam visitar la biblioteca Martí Rosselló i Lloveras de Premià de Mar per a parlar amb una persona que dirigeix una activitat adreçada al col·lectiu de la salut mental. És la Maribel del Molino, una bibliotecària que ha cedit part del seu temps per ajudar als nostres companys del Servei de Rehabilitació Burriac. Mitjançant la biblioteràpia, amb lectures curtes i en veu alta, ha despertat l’interès dels usuaris i usuàries del centre i els ha fomentat un hàbit que contribueix al creixement personal.

L’abril de l’any 2002 la Comunitat Terapèutica del Maresme va designar un premi a la millor proposta d’integració social del territori i la Maribel va presentar la seva activitat de biblioteràpia. Després de resultar vencedora en la convocatòria, va oferir al Servei de Rehabilitació Comunitària Burriac la possibilitat de treballar amb els usuaris i usuàries del centre. I així va començar aquesta activitat que continua fins al dia d’avui.

El taller de lectura que la Maribel imparteix és quinzenal, dura uns quaranta-cinc minuts i hi assisteixen regularment entre vuit i deu persones. Ella mateixa tria les lectures que es treballaran en cada sessió, s’encarrega de llegir-les en veu alta i d’organitzar les rondes de comentaris i debat.

Segons la Maribel “al principi va caldre un període d’adaptació, ja que per als usuaris i usuàries era una activitat que es feia fora del centre de dia i que dirigia una persona que ells no coneixien. Però a mesura que ha anat passant el temps, hem aconseguit cada vegada un grup més humà i un ambient més distès.”

Articles de diari, relats curts i àlbums il·lustrats són habituals al taller

Quan li preguntem quines són les lectures que proposa cada setmana als companys del SRC Burriac, ens comenta que “llegim una mica de tot. Normalment primer els llegeixo un escrit que apareix en algun diari i que tracta sobre psicologia. Vaig amb molt de compte amb les temàtiques que escullo. Quan en trobo algun d’interessant, a ells els agrada reflexionar amb aquests escrits. Després també llegim contes curts. Han de ser ràpids i fàcils de llegir. N’hem vist de Jorge Bucay, Poe, Kafka, Txèkhov i molts més.”

DSC_1718

Però el que realment té més èxit a la sessió de biblioteràpia són els àlbums il·lustrats. Relats curts plens de colors amb els que els usuaris i usuàries del Servei de Rehabilitació queden embadalits. A cada taller la Maribel en tria un i el llegeix en veu alta, girant les pàgines lentament i ensenyant les il·lustracions a tots i totes per a poder seguir bé la història que ens volen explicar.

Tal com ens indica la Maribel, aquests contes “no són pas per a nens i nenes, tot i que a la biblioteca molts d’ells estiguin en la secció infantil. Tots es basen en l’aprenentatge d’alguna lliçó i tracten temes que amaguen moltes coses darrere els dibuixos. I precisament per aquest motiu i també pel contingut visual que tenen, és el moment que més esperen els i les alumnes del taller.”

Una activitat cultural per a millorar l’atenció i el creixement personal

Després de més de dotze anys realitzant aquesta activitat regularment, la Maribel ha vist molta progressió en els alumnes. Segons ella “he notat un creixement en l’atenció  per part de tots ells. Jo no sé si el meu taller es podria considerar biblioteràpia en sentit estricte, però el que intento és que ells s’interessin cada cop més per les lectures que els hi proposo. Moltes d’elles tenen un poder curatiu”.

A partir del proper gener, l’activitat del taller de lectura estarà oberta a tothom que hi vulgui participar. Serà un nou pas en la integració del col·lectiu de la salut mental, que podrà compartir el temps a la biblioteca amb altres persones que s’apuntin a les sessions. Tot i que ara mateix ja ho estan fent. Molts del usuaris que participen en la biblioteràpia són socis de les instal·lacions i hi passen part del seu temps lliure. D’altres també practiquen els seus coneixements informàtics.

La biblioteca Martí Rosselló i Lloveras és un equipament cultural públic que està donant un servei a totes aquestes persones. I gràcies a professionals com la Maribel Del Molino poden gaudir del plaer de la lectura i realitzar una activitat intel·lectual que els fa aprendre i reflexionar sobre molts àmbits de la vida.