Els candidats a l’alcaldia de Mataró responen a les propostes de les institucions d’iniciativa social

Els candidats a l’alcaldia de Mataró responen a les propostes de les institucions d’iniciativa social

Els representants polítics van exposar les seves mesures en polítiques socials en un debat al Foment Mataroní organitzat per entitats del sector

El passat dimecres 22 d’abril es va celebrar al Foment Mataroní un debat sobre polítiques socials amb els representants polítics dels partits que es presentaran a les eleccions municipals del 24 de maig. L’acte, organitzat per les entitats d’iniciativa social no lucratives Càritas Interparroquial de Mataró, el Centre de Formació i Prevenció, la Fundació el Maresme, Salesians Sant Jordi i Agim Mataró i Maresme, va servir per conèixer les opinions i les mesures de caire social que tenen previst adoptar els candidats en el cas d’aconseguir representació parlamentària a l’ajuntament en els propers comicis.

El debat va comptar amb la participació de set caps de llista de les diferents formacions polítiques. Van intervenir Quim Fernàndez (CiU), David Bote (PSC), José Manuel López (PPC), Esteve Martínez (ICV-EUiA), Francesc Teixidó (ERC), Xavier Caravaca (C’s) i Montse Morón (Volem Mataró). Per part de Plataforma per Catalunya va ser David Lorenzo (quart de la llista) qui va acudir al debat i Carme Polvillo (segona de la CUP) la que va representar al seu partit.

Les entitats organitzadores van plantejar un text en el qual es tractaven els temes més cabdals per revertir la situació de crisi social que hem viscut durant els últims anys i els candidats van analitzar les propostes i van adquirir un cert compromís amb possibles solucions als problemes presentats. Parlant de la feina de les institucions socials, Quim Fernàndez (CiU) va destacar que aquestes entitats són molt importants perquè arriben on l’administració no pot i va manifestar la intenció del seu grup de continuar fent costat a l’activitat que porten a terme i seguir augmentant el pressupost de benestar social.

David Bote (PSC), per la seva part, va apostar per un pacte de desenvolupament social i econòmic que englobés el consistori, els agents ciutadans i les entitats socials per fer front a la situació de crisi. També es va comprometre a revisar les subvencions per convertir-les en contractes programa que puguin donar més continuïtat a la tasca de les institucions que treballen amb les persones. En el torn de José Manuel López (PPC), que va qualificar la situació actual d’”emergència social”, va posar sobre la taula la necessitat de treballar en paral·lel amb les entitats i començar a solucionar el que realment és de primera necessitat com l’habitatge i els serveis bàsics.

El representant de Plataforma per Catalunya, David Lorenzo, va començar la seva intervenció declarant que les taxes municipals han de ser justes per tothom i que ara mateix no ho són. També va opinar que l’ajuntament s’ha dedicat a pagar als bancs en comptes de rescatar a les persones. De la col·laboració amb les entitats socials en va destacar la importància per a lluitar contra l’exclusió social.

Esteve Martínez (ICV-EUiA) va reclamar que les persones en situació de pobresa haurien de tenir dret a una renda garantida mínima. D’altra banda, va manifestar la seva intenció de generar més ocupació per col·lectius en risc d’exclusió i de fomentar els programes de segona oportunitat per joves que han deixat els estudis. En el discurs de Carme Polvillo (CUP), va tenir-hi cabuda la reivindicació del cooperativisme i de d’abandonar l’externalització dels serveis municipals. També va proposar bonificacions i ajudes cap a les famílies amb menys poder adquisitiu i la creació d’un Pla d’Inclusió Social en el qual l’ajuntament dirigís el timó de les decisions.

També Francesc Teixidó (ERC) va donar importància a la xarxa d’entitats mataronines i al lideratge que hauria de desenvolupar el consistori en les polítiques socials i va encarar el tema de l’ocupació mitjançant programes de formació dual, en els quals es preparen treballadors en funció de les necessitats actuals de les empreses. Xavier Caravaca (C’s) va centrar la seva intervenció en fomentar la participació de les entitats per fer-los participar de la creació, execució i avaluació de les polítiques públiques i per últim Montse Morón (Volem Mataró) va oferir-se a seure amb les entitats per decidir propostes davant la situació d’emergència social.

El debat per tant va obtenir la unanimitat del compromís dels candidats en quant a la col·laboració amb les entitats d’iniciativa social per a la propera legislatura. Els representants polítics només van enfrontar opinions en el cas dels pressupostos actuals i futurs de la partida de benestar social i en els mètodes prioritaris per sortir de la situació de crisi. Es van escoltar propostes encaminades als plans d’ocupació, la promoció externa de la ciutat, les deduccions i bonificacions pels serveis bàsics o la creació de plans de cooperació amb els agents de la ciutat. En tot cas, el debat va complir la seva finalitat: Transmetre als alcaldables les propostes d’unes institucions que treballen a peu de carrer amb els col·lectius en risc i aconseguir una certa implicació per la seva part.