21 jul. “En el cas concret de persones amb malaltia mental, l’accés al mercat laboral és una part molt important a l’hora d’afavorir la seva inclusió dins la nostra societat”
Perfil: En Llibert és Cap dels Serveis Comercials de l’entitat. Tota la seva trajectòria laboral està lligada al CFP: hi porta 20 anys. Ha treballat a diversos recursos com ara el Centre de dia o bé l’espai tallers.
Els Serveis Comercials del CFP
Ens podries explicar quins serveis Comercials oferiu actualment i qui solen ser el vostre perfil de clients?
Actualment els serveis són Distribució de Publicitat, amb més de 60 clients tan públics com privats. Són Ajuntaments (Com el de Mataró, Premià de Mar, Vilassar i Argentona, entre d’altres), Fundacions, entitats culturals, partits polítics etc… en l’àmbit privat, acadèmies d’idiomes, discoteques, etc. A Solars treballem executant el contracte amb l’Ajuntament de Mataró en el manteniment dels solars de la ciutat i també fem feines per a clients privats. A Càrrega i descàrrega treballem realitzant el suport a les activitats culturals de l’Ajuntament de Mataró, d’Argentona i de Premià de Mar i també a diferents sales de teatre.
A jardineria duem a terme les feines de manteniment de diferents jardins i espais naturals de clients privats. Al Viver hi realitzem el planter de la varietat Grama americana, que venem a diferents majoristes de jardineria i realitzem activitats formatives en col·laboració amb el servei de Prelaboral de la nostra entitat. El servei de Neteja, per la seva banda, està centrat en les diferents instal·lacions del CFP i clients privats.
Si algú està interessat en contractar-ne, com us ha de contactar?
A través de la Web ens poden contactar per qualsevol del serveis esmentats.
Els treballadors dels serveis sovint són persones que han estat ateses des de recursos assistencials de l’entitat. Què diries a algú que té reticències a contractar persones de col·lectius en risc d’exclusió, tu que n’has tingut moltes sota el teu càrrec?
Els diria que no hi ha cap diferència amb altres empreses que ofereixen els mateixos serveis que nosaltres. Totes les persones que actualment treballen en el departament comercial tenen el suport i la formació adequada per realitzar la seva feina com qualsevol altre professional, ja sigui en entitats públiques com privades. Hem de recordar que, a més de donar sortida professional a persones que passen pels diferents recursos del CFP, la finalitat és que el col·lectiu atès es pugui incorporar a l’empresa ordinària amb totes les garanties.
Quin paper creus que juga accedir al mercat laboral per a persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental?
En aquest sentit és evident que treballar és una part important a la vida de qualsevol persona. En el cas concret de persones amb malaltia mental, l’accés al mercat laboral és una part molt important a l’hora d’afavorir la seva inclusió dins la nostra societat.
El treball els aporta autonomia / independència econòmica, l’accés a l’habitatge, als serveis etc…, s’ estableixen rutines, es tenen relacions interpersonals amb els companys de feina, accedeixen a nova formació, per destacar-ne alguna….
Concretament, l’accés al mercat laboral d’aquest col·lectiu els aporta seguretat, poder complir els seus objectius i metes, confiança, s’afavoreix la seva recuperació així com l’allargament en el temps de possibles ingressos o dependre dels diferents recursos sanitaris de l’administració. En resum, tot són beneficis.
Les Santes i el vincle amb l’Ajuntament de Mataró
Estem en plena època de preparació de Les Santes, la Festa Major de Mataró. Quines són les tasques que us han encomanat durant aquesta edició?
Els nostres equips realitzen tasques variades: Preparació i revisió del material dels diferents actes de la Festa Major, supervisió de comandes, suport en els muntatges i desmuntatges dels escenaris, carpes etc… També estem presents en els espais on es necessita suport per posar tanques, cadires o senyalitzacions.
Quants anys fa que treballeu per Les Santes i quines feines hi heu fet?
Aproximadament uns 35 anys… Les feines que es realitzen actualment no són molt diferents a les que es feien fa anys, els canvis importants són sobretot en l’organització, la millora en les mesures de protecció, les contractacions, etc…
Més enllà d’aquests dies, les sinergies i la vinculació amb el Consistori de la ciutat són constants. Ens podries explicar quina relació hi teniu?
Al llarg dels anys hi ha hagut molts canvis tant dins de l’Ajuntament com en el propi CFP, hem treballat amb molts responsables del departament de Cultura, amb tots hem tingut bones relacions. Les Santes de Mataró suposen un repte organitzatiu important, seria impossible realitzar una bona feina si no tinguéssim bona sintonia amb els tècnics responsables dels actes. En aquestes dates tots els implicats tenim una forta voluntat de treballar perquè tot surti el millor possible.
Dues dècades treballant al CFP
Quan et preguntem per la teva trajectòria, rius i comentes: “Jo de ben petit ja estava per aquí!”. Com explicaries com ha evolucionat l’entitat durant aquests anys?
Pràcticament porto tota una vida veient com la institució ha anat creixent, s’ha adaptat als canvis socials, polítics, normatius etc… en el meu cas el que més recordo són tots els canvis d’ubicació dels diferents serveis i com s’ha passat d’una vintena de treballadors a gairebé 80 persones en l’actualitat, s’han professionalitzat els serveis, oficines, tallers, CRAE, en els 40 i… anys de vida de la institució. Ho explico perquè he estat present a molts canvis d’ubicació dels diferents espais ( tallers, oficines,…) ja sigui ajudant desinteressadament com treballant en les primeres feines que et pagaven per hores…. He realitzat el servei substitutori militar al CFP i he desenvolupat la meva vida laboral en diferents serveis del CFP.
Si haguessis de destacar tres moments dels que has viscut durant aquests 20 anys al CFP, quins serien?
És difícil…Són molts anys, potser a nivell professional passar a ser responsable del departament comercial, més recentment quan el CRAE es va traslladar deixant, després de molts anys, el Mas Sant Jordi, la súper festa dels 40 anys, la Covid…