Entrevista: “Volem donar veu als programes comunitaris que treballin pel benestar de les persones”

Entrevista: “Volem donar veu als programes comunitaris que treballin pel benestar de les persones”

Carme Altayó, responsable d’Iniciatives Socials de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró ens va rebre a la seva seu del carrer Sant Pelegrí de Mataró per mostrar-nos la primera exposició del programa Alterarte en aquest espai. Amb ella vam parlar sobre aquesta col·laboració, sobre la funció integradora dels programes comunitaris i sobre el paper que desenvolupa la Fundació Hospital en el teixit d’associacions sociosanitàries de Mataró i el Maresme.

 

Com va sorgir la idea de presentar una exposició d’Alterarte aquí a la Fundació Hospital?

Volíem començar a vincular els programes comunitaris de caire social a crear vincle perquè tinguessin lloc a la Fundació Hospital. Ens vam posar en contacte amb Alterarte per col·laborar perquè també estem molt a favor de trencar l’estigma. En activitats com aquesta, els participants no són persones amb una malaltia sinó artistes. Totes les propostes que puguin crear espai comunitari, coneixement mutu i interrelació són benvingudes i volem obrir-nos a la ciutadania i la resta d’associacions.

 

Com esteu gestionant aquest tipus de col·laboracions?

Volem ser un punt de referència de l’associacionisme d’àmbit sociosanitari de Mataró i Maresme. Estem fent un canvi a nivell del Clúster d’Entitats Solidàries, que va néixer fa 10 anys amb el nom de Hotel d’Entitats, on hi ha associacions de persones amb diverses malalties i els seus familiars. Volem potenciar tota la part més social, que pertoca més moltes vegades a la família. Ja hi ha la part sanitària que es fa càrrec d’aquest tema, però la part social requereix molt de suport. Es vol posar en valor aquesta tasca de les associacions i buscar més entitats amb objectius comuns per créixer conjuntament, compartir coneixement, fer projectes conjunts.

 

És la primera exposició d’art que feu?

Sí, tot i que s’havien fet exposicions d’altres tipus amb col·lectius de salut mental i amb d’altres. Volem donar veu als programes comunitaris que treballin pel benestar de les persones. Tenim un espai per fer-ho i l’art és una forma terapèutica en molts processos de malaltia. Si existeixen aquests programes, hem de poder cedir aquest espai. Però no només és deixar l’espai, sinó col·laborar en sensibilitzar, en fer educació. Interrelacionar-se i col·laborar per donar-nos veu entre tots.

 

Quins beneficis creus que té l’expressió artística en la salut mental?

L’art aporta molt. És una manera de plasmar en una imatge una emoció, un temps de desconnexió, descobrir habilitats noves, crear i mostrar als altres aquesta creació. Quan es fa això, s’esdevé artista. També significa ser proactiu, no quedar-se amb la queixa constant. Jo puc crear, puc expressar. Hi ha professionals fent una gran feina en aquest àmbit. És una manera de que una persona pugui fer una vida normalitzada amb el suport necessari perquè sigui així.

 

T’ha agradat les obres que han exposat els companys d’Alterarte?

M’han agradat molt perquè al ser obres d’un col·lectiu, hi ha una part d’ajuda mútua. No portem només un artista amb una gran experiència (encara que també està molt bé), sinó que es una col·laboració de diversos artistes amb diferents tècniques i nivells. També hi ha dues obres que són fotografies i és una disciplina diferent. Són imatges que trenquen estigmes. Vaig veure’ls molt il·lusionats muntant l’exposició, opinant sobre on posar els quadres. Els vaig veure amb moltes ganes. Aquesta mostra aporta color, una altra manera de fer les coses, un nou punt de vista.

 

Seguireu col·laborant amb Alterarte i el Centre de Formació i Prevenció en el futur?

Sí, i tant. Nosaltres tenim un espai que podem cedir i actualment l’art s’està utilitzant molt com a eina terapèutica, per trencar l’estigma, visualitzar les emocions i processos que passen les persones. Trobem important poder donar veu a aquesta part d’art i salut. Busquem projectes solidaris com Alterarte que busquin el benestar d’aquestes persones. Qualsevol proposta és escoltada. Amb aquest aspecte les dues entitats ens posem facilitats.