“Es tracta de trobar la manera, dins les teves capacitats, de fer el que has de fer el millor possible”

“Es tracta de trobar la manera, dins les teves capacitats, de fer el que has de fer el millor possible”

Perfil: En Matheus és un jove que conviu amb una problemàtica de Salut mental. L’hem acompanyat des de l’Àrea Diürna i el servei de Formació i Intermediació Laboral. Recentment ha aconseguit la inserció laboral. L’Àlex Pereira és el  Cap de Recursos Humans d’Artero, l’empresa on ha trobat feina. I, la Lidia, la Tècnica d’Ocupació referent del CFP.

 

Recorregut al CFP

Has conegut diversos serveis del CFP com l’Àrea Diürna i també el de Formació i Intermediació Laboral. Què destacaries de la teva experiència?

Està bé perquè et donen recursos per trobar feina. No només cercadors i així sinó coses com fer un currículum. Hi ha alguns companys que surten de l’Institut i a l’Institut no t’ensenyen a fer això.

T’has sentit acollit al CFP?

Sí, perquè quan he hagut de deixar-hi d’anar durant un temps ho he pogut fer i després hi he pogut tornar quan ho he necessitat.  Assistir a aquests recursos m’ha ajudat per expandir encara més la xarxa de cerca.

Les persones que t’han acompanyat valoren molt la teva participació i responsabilitat. Com t’ha ajudat aquesta actitud en el teu procés d’inserció laboral?

Suposo que molt. T’has d’implicar, vagis on vagis. Encara que et puguis distreure en algun moment o diguis: “Ai, no em puc concentrar en una sola cosa…”, has de pensar: “M’hi poso i treballo en això. I quan no puc parlar, em poso els cascs”. Es tracta de trobar la manera, dins les teves capacitats, de fer el que has de fer el millor possible. També has d’ajudar als teus companys.

 

Inserció laboral a Artero

Mat, com vas arribar a Artero? Quina va ser la teva primera impressió?

MAT: El meu primer contacte amb l’empresa, realment, va ser gràcies a un amic que treballava a una perruqueria canina. El seu Cap era de l’acadèmia d’Artero. Anys més tard vaig conèixer l’empresa gràcies al CFP. Em va impressionar bastant que l’edifici d’oficines ja ho tingui tot: té el taller, el magatzem, les oficines, la sala d’actes…Llavors, quan fan presentacions, el fet de que jo no em pugui concentrar en una sola cosa també m’ajuda perquè quan fan alguna  cosa em trec els cascs i escolto una mica i em va bé.

Ostres, sí, és una empresa gran, oi? Quants treballadors hi ha?

ÀLEX: Aquí a Barcelona uns 90. I si estem tots aquí i també ve la gent que està a València, Madrid…Podem pujar a més de 100 persones.

Déu ni do! I en la línia de la pregunta que us feia…Quina va ser la teva primera impressió del Mat?

ÀLEX: Doncs vaig contactar amb el CFP i els hi vaig explicar el que nosaltres necessitàvem. Vam tenir vàries propostes, la Lidia em va comentar sobretot la figura del Mat. El vam conèixer i ens va agradar. Ell va venir a cobrir una vacant que s’havia de fer nova perquè tot el que està fent ell es feia des de Portugal. Havíem de veure com ens adaptàvem a aquestes noves indicacions. També van canviar els seus Caps directes. O sigui… que tot era una figura nova.  Jo crec que el seu equip té dues persones que valen molt, l’Ángel i l’Anna, i que l’han integrat molt bé. I ell també ha demostrat des del primer moment que és una persona que accepta les indicacions i les crítiques i que tot s’ho agafa d’una manera constructiva.

La cosa era anar construint aquesta manera de treballar, el seu contacte amb tota la gent de Portugal. O sigui que bé! Jo totes les referències que tinc són bones. Sí que és el que et dic, no és fàcil perquè no és un lloc que vens i tens una persona al teu costat que fa el mateix que tu i que ja funciona. No, tot és nou. Per tant, tothom s’ha d’adaptar i dins d’aquesta adaptació la cosa rutlla i funciona. Per tant, bé! Contents!

Quines són les tasques?

ÀLEX: El Mat principalment contacta amb possibles clients de Portugal. Fa aquesta tasca comercial d’explicar què és el curs de formació, tota la feina que comporta, el tipus de curs, temes de pagaments…Tot. D’alguna manera ofereix aquest producte. I també, si no m’equivoco, té contacte amb les perruqueries i els formadors que hi ha allà. Ell depèn de l’Ángel, que és la persona que porta tot Internacional per així dir-ho i té al seu costat l’Anna, que porta tot el tema Administratiu de l’apartat de Formació.

MAT: Jo faig d’Intermediari entre els alumnes o possibles alumnes i els professors dels centres. També conec alguns alumnes perquè s’ha de fer un seguiment i, en el cas que vulguin fer una transferència a un altre centre, per exemple, o hagin de parar el curs durant cert temps o el vulguin cancel·lar, parlen amb mi.

Què tal això de contactar amb clients?

MAT:  Bé, a mi em fa gràcia, és divertit. Personalment m’agrada escoltar la forma de parlar de la gent i m’agrada explicar coses. I, si és algo del que sé, millor. Jo el que vull és ser encara més eficient. Vull arribar al meu límit i superar-lo.

Les habilitats socials potser és un dels temes que més costen, no?

MAT:  Sí. Les habilitats socials és un dels temes que més costen, però també és dels que més m’apassionen.

Àlex, què destacaries del Mat?

ÀLEX: Ja ho veieu, les ganes! La voluntat, les ganes i l’esforç per millorar, això és principal. Tu pots contractar una persona que sigui la millor d’un departament, però si és passiva i li sembla que tot ho fa bé, per mi aquesta persona ja no val. Jo prefereixo una persona que tingui actitud, que accepti els consells dels companys i se’ls agafi per poder perfilar els defectes que encara queden, que tots en tenim. Es tracta de millorar. I és una persona que té molt bona relació amb els companys, així que bé!

Quines competències tenia que van fer-lo el candidat idoni per la feina?

ÀLEX: El fet que parli portuguès va ser molt important i també que tingués nocions de temes administratius i d’ordinador. Hi ha molta gent que té molta capacitat comercial, però a l’hora de treballar amb mecanismes informàtics són negats. I això ho necessitàvem. Després ve tota la resta: L’actitud i les ganes.

Com valoreu el Treball amb Suport? En què us està ajudant?

MAT:  Tenir aquest acompanyament és com tenir un coixí. Si necessito qualsevol cosa, està disponible. Sento que puc comptar amb la Lidia.

 

Incloure persones diverses a una empresa  i la Responsabilitat Social Corporativa

Artero incorpora a persones de col·lectius vulnerables. Àlex, què diries a empreses que es mostren reticents a fer-ho?

ÀLEX: Els hi diria que Per què no? Quin problema tens? És una persona que d’entrada demostra que té voluntat, no? Si no, no estaria aquí. Per què no provar-ho? Si al final…Jo com a referència et diré que hi ha molta gent d’aquí l’empresa que m’ha dit “Ostres, el Mat, treballa millor que moltes altres persones. Les comparacions són lletges però et reconeixen que té molta més dedicació que alguna persona que no té una petita limitació. I, per què no? Si tens una persona que vol treballar, com a mínim dona-li aquesta oportunitat. A més, està ben acompanyada, és una persona que demostra que funciona súper bé. T’has d’implicar a la teva feina. Siguis qui siguis i estiguis com estiguis.

LIDIA: Arribar a una empresa és aportar un valor humà, no? I penso que, al cap i a la fi, totes les persones tenim capacitats diferents (No m’agrada parlar de trastorns). Llavors jo considero que si hem d’aportar un capital o valor a l’empresa, unes persones aportaran unes capacitats i d’altres unes altres. A partir d’aquí és aquest fil el que hauríem d’anar integrant.

Sí, i casos com aquests són boníssims exemples. Què creus que poden aportar a la companyia?

ÀLEX: Sí, sobretot això. Ganes, una bona imatge de l’entitat. Al final, ell és la referència de tota la gent de Portugal i llavors…El Mat està sent la imatge de l’empresa.

LIDIA: Sí, de fet Artero és una empresa molt sensibilitzada. Ara justament ha contractat una altra persona que atenem. Així que podem dir que Artero la Responsabilitat Social la porta a ‘raja tabla’ i no es limita, sinó que sempre va una mica més. Jo penso que això és important mencionar-ho.

ÀLEX: Nosaltres intentem fer el que podem. Després hi ha peròs i històries però potser la visió que té l’empresa també és aquesta: Busques una persona que s’incorpori, no has de mirar clitxés.  

La nostra tasca, a banda d’atendre a persones, també és lluitar contra l’estigma. Un exemple com el del Mat, mostra més que 200 articles que podem escriure per sensibilitzar…

ÀLEX: Després també l’ apretem perquè no es relaxi, eh! No et pensis. Ara a recuperar el temps que estem perdent xerrant eh! (Riures).