Fundació Setba entrevista a David n’Dongo per recordar l’estada a “Natura és cultura”

Fundació Setba entrevista a David n’Dongo per recordar l’estada a “Natura és cultura”

Fundació Setba organitza anualment una estada a Manresa en la que es realitzen activitats artístiques en contacte amb la naturalesa.

Durant un mes, cada setmana una entitat gaudeix de l’experiència. “Natura és cultura” està oberta a totes les entitats de Catalunya que atenen a persones amb una problemàtica de salut mental. La selecció de les que hi aniran es fa per sorteig, davant de notari.

Un retir artístic en el que els assistents coneixen persones afins a ells/es i es vinculen amb l’art i amb la natura. Un procés d’enriquiment personal i empoderament i la oportunitat de canviar d’hàbits i respirar aire pur.

Les creacions que es realitzen a “Natura és cultura” culminen amb una exposició al Museu Comarcal de Manresa.

El passat setembre David n’Dongo, usuari amb un llarg recorregut a varis serveis del CFP i artista molt actiu del programa Alterarte va gaudir de l’estada a “Natura és cultura”.

En el seu cas, la creació artística va consistir en treballar amb l’artista Quim Moya, propietari de la residència Cal Gras i pintar un bosc amb ulls, una obra contextualitzada en “la mirada” com a tema de fons. Per a fer-ho el David i la resta d’assistents van aprendre tècniques noves creant en un espai compartit per artistes professionals.

Fundació Setba ha entrevistat al David per a què expliqui la seva experiència.

El David recorda que quan la Blanca, l’educadora responsable d’Alterarte, li va proposar d’assistir-hi es trobava en una bona temporada i que li va fer molta il·lusió. El que va trobar més interessant va ser el tema del projecte i el fet de fer una estada artística y aprendre coses noves de l’art.

El projecte va consistir en treballar sobre un tronc pintat i després anar al bosc a pintar un arbre cadascú, hi van fer fotos i, finalment, van crear un vídeo que es va poder veure a Manresa.

El que més li va impactar va ser la pau i la tranquil·litat, el silenci i so dels ocells de la muntanya. “Era com estar en un núvol”, afegeix.

A mesura que avançava el projecte el David es va sentir més motivat i amb ganes d’aprendre d’aquesta nova experiència i de gaudir de tot el que feia. També veia als companys contents i a gust.

El David explica que un cop va acabar el projecte se sentia més tranquil i tenia moltes ganes de pintar i dibuixar i que, gràcies a l’estada, va començar a sortir a córrer pel poble i pels voltants i anar a pintar.

Pel David, “Natura és cultura” va ser una gran experiència, li va aportar pau, tranquil·litat, fer un parèntesis en el seu dia a dia i  millorar la seva  motivació i il·lusió compartint estones fent allò que més li agrada: realitzar creacions artístiques.

Un testimoni que evidencia que l’art pot ajudar a millorar l’estat anímic i la motivació a les persones amb trastorns mentals.

“Natura és cultura” és una gran iniciativa. Estem segurs/es que serà molt positiu per a totes les persones que pugin gaudir-ne com el David.