José Luis i Francisco Javier, alumnes del programa formatiu en Serveis de Neteja. Un recorregut diferent i un objectiu comú: la inserció laboral

José Luis i Francisco Javier, alumnes del programa formatiu en Serveis de Neteja. Un recorregut diferent i un objectiu comú: la inserció laboral

CONEIXEU-LOS

José Luis

José Luis

El José Luis i el Francisco Javier han cursat la formació d’Auxiliar en Serveis de Neteja, subvencionada per Fundació Iluro i Bankia per a la realització de Projectes d’Acció Social 2021.

Actualment tenen una fita en comú: aconseguir la inserció laboral. El seu recorregut professional i situació són diferents. Fa més de 10 anys que el José Luis va treballar per última vegada, fent neteja a la via pública. Abans d’això, va ser brodador durant més de dues dècades. El Francisco Javier, per la seva banda, ha treballat com a conductor i auxiliar de manteniment.

Ambdós han realitzat diverses formacions a fi d’adquirir competències i poder aconseguir la inserció laboral i, en aquesta última, coincideixen amb la fita de millorar les seves habilitats en un sector tan demandat com és la neteja.

 

Viure durant un període llarg sense estabilitat laboral

Ambdós heu viscut un llarg recorregut en cerca activa de noves oportunitats, essent persones adultes. Què és el més positiu del que heu après i el què més us ha costat?

Francisco Javier

Francisco Javier

Francisco Javier: He après moltes coses, sobretot dels companys que estan en una situació similar a la meva. El més complicat ha estat el meu estat anímic que, per una sèrie de problemes, concentrar-me a classe i seguir a la professora ha estat difícil. Per sort, la professora ha estat molt positiva i comprensiva en tot moment.

José Luis:  Jo fa 10 anys que no treballo però només un any que busco feina. Vaig tornar a connectar amb el Servei d’Ocupació de Mataró i, des de llavors, vaig fent  tallers de cerca de feina i cursos. Per mi el més positiu en aquest procés és el CFP. He estat a altres llocs d’inserció laboral i aquí m’han ajudat bastant més, han estat per mi i m’han tractat millor. Les persones són més comprensives. El més complicat és que el mercat està molt saturat i ja gairebé no hi ha empreses grans. Això fa més difícil la cerca de feina perquè hi ha més llocs on anar a buscar. A més, a l’empresa petita és més difícil que agafin a algú desconegut i, a part, ara sovint les feines ja no són per sempre i el públic  cada vegada vol una cosa millor i més barata i clar…qui ho pot fer això?

Quins recursos heu utilitzat per buscar feina? (portals online, fer arribar currículums en mà…)

José Luis: Jo sobretot Internet, he fet moltes sol·licituds per les webs i normalment m’han contestat però sempre m’han descartat. També he anat a llocs que m’han aconsellat des de Serveis Socials i he tirat de contactes personals. Per exemple, fa poc vaig anar a veure un amic que porta un terreny d’agricultura ecològica i em va dir que em tindria en compte. També he portat currículums en mà. Una mica tot.

Francisco Javier: Jo he assistit a tallers de recerca de feina específics, de 8 sessions. Són tallers especialitzats en buscar feina digitalment.

Us han respòs d’alguna?

Francisco Javier: No. Jo estic pendent d’un lloc on vaig fer pràctiques i em van proposar d’agafar-me per treballar, però volien saber les subvencions estatals i les estan mirant a veure si encaixa. Era de gravador de dades.

José Luis: A mi m’han respòs però per descartar-me.

Us heu trobat en alguna situació en què l’edat ha estat un inconvenient a l’hora d’aconseguir feina? Què diríeu a algú que ho considera així?

Francisco Javier: Jo crec que sí perquè a molts llocs volen gent jove. Jo crec que el que volen les empreses és que responguis, és igual l’edat que tinguis, si ets treballador i responsable, pots treballar igual.

José Luis:  Jo no m’he trobat amb dificultats per l’edat perquè tampoc he tingut molta experiència treballant. Jo sempre he estat de brodador bàsicament i la resta era esporàdic. Potser ara em passa perquè, per exemple, en aquesta oferta de la que estic pendent tot és gent jove. La cap té la meva edat…Imaginat!  Jo crec que amb l’edat a vegades venen mals hàbits i la falta de possibilitat de mollejar-los.

 

Formar-se per a inserir-se laboralment

Heu realitzat diverses formacions. Què us va motivar a fer-ho i quin paper creieu que juga la formació a l’hora de trobar feina?

Francisco Javier: A mi m’han motivat a formar-me des de tots els llocs que he anat tipus oficines de treball. Vaig conèixer el CFP gràcies a un company de feina, llavors vaig trucar i em van trucar ells per buscar feina.  Crec que la formació és molt important però que sempre depèn de la teva actitud, interès i ganes de treballar.

José Luis:  A mi em van recomanar el CFP del Servei d’Ocupació de Mataró, jo havia estat aquí fa un temps i el meu últim treball, de netejador, el vaig aconseguir des d’aquí. Crec que la formació és molt important perquè demanen un nivell acadèmic que, si no el tens, has d’intentar equilibrar-lo amb cursos. També crec que la formació és important per tenir una rutina. Si estàs tot el dia buscant sense èxit, a l’hora de fer una entrevista, això es reflexa.

Podríeu explicar-nos breument en què us heu format?

Francisco Javier: Jo he fet varis cursos. Per exemple, d’informàtica, tinc el carnet de manipulador i de carretoner.

José Luis:  Jo cursos d’informàtica, de digitalització i també de serveis com geriatria. Sóc cuidador. Per l’edat sempre penso és que un dels treballs en el que podria entrar.

Com heu viscut l’experiència de fer la formació en Auxiliar de Serveis de Neteja? Què hi heu après?

Francisco Javier: Per mi ha estat bastant positiva per la gent que he conegut i la professora. El que he après ha estat els productes de neteja que hi ha, com organitzar-te i fer la feina i com manejar les eines de treball.

José Luis:  Aquest ha estat el primer curs presencial que he fet des de la pandèmia i el contacte amb la classe humana (riu) ha estat molt positiu, m’he sentit molt acollit. He après que la neteja és un món i això que he treballat d’escombriaire. No m’havia adonat de que era un treball més en el que s’havien de seguir uns passos i unes normes.

Com valoreu la vostra estada al CFP?

Francisco Javier: Molt bé. M’he sentit una mica frustrat perquè he fet moltes sol·licituds de treball per Internet i no m’han contractat però, en general, positiu perquè he après moltes coses i m‘agradaria aprendre’n més com ara com fer el currículum correctament perquè sigui més atractiu.

José Luis:  Jo he fet una escala. Li he posat un 8 al curs de 0 a 10 i bueno…una predisposició per resoldre les situacions amb accions efectives. Això he rebut.

 

Futur. Visió i il·lusions

Com us imagineu la vostra propera experiència laboral?

Francisco Javier: Jo estic pendent de vàries coses. Una és una empresa que té vàries vessants de feina, una altra sortida podria ser la d’agricultura ecològica i una altra neteja.

José Luis:  Potser en algun magatzem de logística o de neteja. Alguna cosa que no calguin estudis perquè encara que tingui el títol de geriatria no vull treballar d’això, trobo que és una feina molt dura també psicològicament.

Quines coses valoreu com a importants en una feina?

Francisco Javier: Jo valoro el bon ambient i la bona col·laboració entre companys d’equip de treball i que els caps et donin suport. M’he trobat de tot, des d’alguns que t’ajuden i són amables i altres que sempre estan a sobre teu i són negatius. El suport dels meus superiors és important per mi.

José Luis:  Una de les coses que valoro és el sou i també que jo pugui fer la feina. Moltes vegades, sempre t’estan demanant més només perquè arribis al teu 100%. Per ells es genial però tu sempre estàs pensant que no ets capaç.

Si poguéssiu decidir el vostre futur laboral, quina seria la vostra feina ideal tenint en compte les vostres competències i habilitats?

Francisco Javier: A mi m’agradaria treballar de reposador de fruites i verdures. Ja tinc experiència. M’agradaria poder fer-ho correctament, sense que m’exigeixin massa. És a dir, que s’adapti a les meves expectatives. A una vaig estar bastant bé perquè ho tenia controlat i al final els amos estaven contents perquè ho feia bé i em valoraven. Tot i això, mai em van pujar el sou ni de categoria, però ho tenia per la mà. També m’agradaria que fos a prop de casa.

José Luis:  Jo vull treballar amb ordenadors en qualsevol vessant. Reparar-los, introduir dades o el que sigui però informàtica i digitalització. També que estigui a prop de casa, que sigui una empresa que estigui bé, amb un ambient laboral ideal ah…I que paguin bé!