La natació com a activitat generadora de benestar pels usuaris i usuàries del CFP

La natació com a activitat generadora de benestar pels usuaris i usuàries del CFP

Un grup del SRC de Premià de Mar utilitza les instal·lacions del Centre Esportiu Municipal de la ciutat per a realitzar exercicis físics a la piscina de manera setmanal

Des de fa prop de deu anys, un grup de companys i companyes del Servei de Rehabilitació Comunitària de Premià de Mar visita cada dilluns al matí les instal·lacions del Centre Esportiu Municipal de la ciutat per a fer-hi diverses activitats de natació. Aquesta pràctica s’ha convertit en una rutina molt beneficiosa pels usuaris ja que sovint representa l’única activitat física que realitzen durant tota la setmana.

Per aquest motiu, el passat dilluns vam anar a visitar el CEM Premià per parlar amb els responsables d’aquest curs de natació, que té uns objectius molt clars. Ens va rebre Carme Casamayor, coordinadora d’activitats aquàtiques del centre. En el moment de la nostra conversa, cinc usuaris del SRC Premià estaven practicant els seus exercicis a la piscina.

Carme ens va explicar què és el que intenten transmetre a aquest grup de persones que venen cada setmana a nedar a les seves instal·lacions. Segons ella “aquí volem ensenyar a realitzar activitat física dins l’aigua. No importa tant que aprenguin a nedar de manera fluida com en un curs de natació convencional. El que si ens interessa és que tinguin aquesta oportunitat de fer exercici almenys un cop per setmana”.

Respecte a les peculiaritats de treballar amb aquest col·lectiu, la Carme ens indica que “el que treballem amb ells estava inicialment pensat pels nens i nenes de primària. Per tant, és el mateix que treballar amb adults que parteixen d’un nivell zero o molt reduït. Aquí tots som iguals. Els hi donem una atenció individualitzada, llavors cadascú pot donar el rendiment que sigui capaç segons les seves possibilitats”.

Però la Carme ha vist una progressió molt satisfactòria durant els anys en els que ha estat ensenyant als nostres companys i companyes del SRC Premià. Segons ella “la millora en general ha estat molt visible. Però també és cert que en el treball setmanal, hi influeix l’estat d’ànim. Pot ser que vingui una persona un dilluns i estigui més decaiguda i a la propera classe fins i tot et sorprens del canvi d’actitud que experimenta”. També ens va acabar il·lustrant aquesta progressió explicant-nos que “fins i tot hi ha algun dels participants que es va acabar enganxant a la natació. Ara ja no participa en el curs, sinó que ve cada dia a la piscina per compte propi i s’ha fet soci del centre”.

Només ens faltava entrar a la piscina. Ens hi vam trobar amb la monitora encarregada de dirigir les activitats, la Mercè Colomer. Per ella, els usuaris i usuàries estan practicant un esport que “si són constants, acaben aprenent i passant-ho bé. Aquí estableixen una relació entre ells, treballen junts. Amb el temps, el monitor també acaba sent una persona apreciada per ells i això els hi dona confiança per fer els exercicis i per voler venir setmana darrere setmana”.

Finalment vam acabar la nostra visita mirant atentament com nedaven els nostres amics. I ens vam adonar del valor d’aquest programa. Els i les que no estem acostumats a fer activitat física, ens costa molt treure’ns la son de les orelles i venir a la piscina, o anar al gimnàs. I amb aquest col·laboració entre el CEM Premià i el Servei de Rehabilitació Comunitària, aconseguim que aquest grup de persones tingui un dia marcat a la setmana per a practicar un esport i aprendre a nedar. I millorar la seva situació amb una activitat generadora de benestar per a tots i totes.