La Nau Gaudí de Mataró acull la inauguració d’una mostra d’Art Brut amb obres d’Alterarte

La Nau Gaudí de Mataró acull la inauguració d’una mostra d’Art Brut amb obres d’Alterarte

L’exposició conté un centenar d’obres de tres entitats que reflecteixen la tècnica i l’expressió artística i emocional de les persones amb problemes de salut mental

SAMSUNG CAMERA PICTURES

El passat divendres 22 de gener a la tarda va tenir lloc la presentació d’una exposició sobre Art Brut a la Nau Gaudí de Mataró amb la participació activa d’Alterarte. La mostra contenia obres del projecte artístic per a la integració del CFP conjuntament amb altres creacions de la Fundació Setba de Barcelona i del Museu d’Art Brut Catalunya.

Van acudir a la cita Lluis Bassat de la Fundació Carme i Lluis Bassat, propietària del fons d’art que habitualment omple el recinte, l’alcalde de Mataró i president del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró David Bote, el regidor de Cultura, Quim Fernández, els directors i responsables de les entitats participants i molts dels artistes que exposaven les seves obres.

L’ Art Brut, associat a l’expressió creativa de persones amb problemes de salut mental, era el gran protagonista de l’exposició. A la mostra es podien trobar tot tipus d’obres confeccionades amb diferents tècniques pictòriques. Quadres amb pintura acrílica, grans teles pigmentades amb tints naturals, dibuixos pintats a llapis o escultures fetes amb fils i paper eren algunes de les creacions que els usuaris i usuàries de les tres entitats involucrades van preparar per a la ocasió.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Particularment els nostres companys i companyes d’AlterArte van presentar les obres que regularment practiquen en les seves càpsules artístiques juntament amb algunes que van poder aprendre durant la seva estada al programa NaturaésCultura, dirigit per la Fundació Setba. En total més d’una vintena de treballs amb el caràcter propi i distintiu dels usuaris i usuàries de l’entitat. 

Obiols i Sarró també van estar representats a l’exposició

A banda de les obres d’Alterarte, Fundació Setba i Art Brut Catalunya, també es van poder veure a la inauguració de la mostra algunes creacions pertanyents a la col·lecció d’Obiols i Sarró, dos eminents psiquiatres que van treballar en l’àmbit de la salut mental i que van anar recollint durant la seva etapa professional molts exemples significatius d’aquest Art Brut que el divendres ocupava la Nau Gaudí.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Agraïments i reconeixement a les obres dels artistes

La vetllada va gaudir de les intervencions dels responsables de l’exposició, que van agrair l’esforç i la sensibilitat dels artistes per tal d’aportar un caràcter de qualitat a la mostra. Així doncs, Núria Poch, directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, va obrir el torn de paraula destacant “la bona feina que estan fent totes aquestes entitats”.

Per la seva part, el director de la Fundació Setba, Darío Olaortua, va posar de manifest que “l’expressió artística de totes aquestes persones no només està lligada a la seva salut mental, sinó a la vocació i a les inquietuds creatives com la de qualsevol persona interessada en l’art”. També el batlle David Bote va declarar “aquestes iniciatives són molt importants per a Mataró” i va agrair l’assistència a tots els presents.

DSC_0098

Una mostra amb un clar to reivindicatiu

La inauguració de divendres va ser una oportunitat immillorable per a reivindicar el col·lectiu de la salut mental. Tal com deia la mateixa directora Núria Poch en l’entrevista que li vam fer des del Centre de Formació i Prevenció ara farà gairebé un any, els usuaris d’Alterarte tenen menys prejudicis per l’art que no pas el públic general. Doncs nosaltres vam poder comprovar amb aquesta magnífica exposició una mena de culminació del treball que aquestes persones han estat fent durant tant temps i vam poder veure sense cap mena de dubte als seus autors i autores tal com el que són, uns autèntics artistes.