15 oct. La teràpia amb cavalls i l’empoderament de les persones ateses fruit de la potenciació de les seves fortaleses
El CFP Maresme duu a terme un programa terapèutic amb cavalls des de fa cinc anys. És una activitat transversal, on hi poden accedir persones usuàries de diferents serveis de l’entitat. La Lucía Pose és Psicòloga del Servei de Rehabilitació Comunitària del Maresme i ha estat encarregada del programa d’equinoteràpia des del seu inici.
Fruit de la seva experiència en aquesta activitat ha realitzat un article sobre el “Programa d’intervenció terapèutica amb cavalls”. Hi contextualitza aquest tipus d’intervenció terapèutica tan utilitzada des d’ençà i, alhora, tan desconeguda. Així, fa un recorregut des dels anys 80, quan es va produir un procés de transformació a l’atenció a la salut mental: el pas de les “institucions totals” a la psiquiatria comunitària. Aquest canvi va suposar vetllar per l’empoderament personal i la millora de la seva qualitat de vida, emfatitzant les capacitats i fortaleses de la persona.
Així mateix, la Lucía també exposa que, en el treball diari amb persones amb una problemàtica de salut mental constatem que cal buscar alternatives que complementin els enfocs purament mèdics i que les teràpies assistides amb animals en són una opció ideal.
Per què equinoteràpia?
Els cavalls són idonis per realitzar intervencions terapèutiques gràcies a que tenen unes característiques que permeten treballar aspectes personals i socials. Per exemple, com que no estableixen vincles de rivalitat podem treballar les pors i la dificultat davant de conflictes i, gràcies als seus atributs etològics, les emocions de les persones. Amb tot, hi ha un efecte de dignificació de la persona: qualsevol pot formar part del grup i de l’activitat establint una relació amb el cavall.
El Programa d’intervenció terapèutica amb cavalls
El cavall vehicula el treball de simbolització. És un element tercer entre el o la professional i la persona atesa. Un ésser al qui transferir sentiments i vivències, convertir-les en pensaments i expressar-les en paraules. Una manera lúdica i relaxada d’obrir-se sense sentir-se “despullats emocionalment”.
Cada sessió consta de la cura i el contacte amb el cavall, promovent un rol actiu de la persona que crea un vincle amb l’animal amb el que es comunica. Com a conseqüència de vetllar pel bon estat de l’animal esdevé la possibilitat de millorar la pròpia cura, passant de ser una persona “cuidada” a ser cuidador/a i company/a.
Consulteu l’article d “Programa d’intervenció terapèutica amb cavalls” complert.