Misteris i curiositats: coneixes la religió Yoruba?

Misteris i curiositats: coneixes la religió Yoruba?

Lola, la responsable de la secció  “Misteris  i curositats” de ràdio Bricura ens explica les curiositats de Yoruba, una religió que té arrels al poble que porta el mateix nom, una ètnia originaria de l’Àfrica occidental, principalment de Nigeria i Benin.

Aquests són els aspectes que vol transmetre la Lola sobre aquesta, com ella defineix “màgica” religió:

Es sustenta de creences i tradicions espirituals, sembla a ser, que la Terra va ser visitada primer per la creació però la van considerar  massa humida per la vida i, al cap d’un temps, van enviar a déus com  Obatala per ajudar-la, després es va formar l’escorça i amb la Terra ja seca van aparèixer els turons i les valls.  Obatala va pujar aun terreny elevat i va anomenar a aquest lloc Ife i la Terra es va fer fèrtil. És per això que Ife es coneix com a  Ife Oodaye que significa cuna de l’existència.

La religió Yoruba també es coneix com Santeria que a través d’ètnies i cultures es va assentar a Cuba, Haití i  Panamà, entre d’altres, pel tràfic d’esclaus africans i el  Candomble a Brasil. La Santeria també rep el nom d’Osha-Ifa i els seus devots creuen en un Déu anomenat Olodunare.

L’ ashe té el poder i l’energia i és considerada com una virtut i els ‘santers’ tenen diverses formes de comunicar-se amb els Orishas, que són Sants guies plens d’armonia i fan que les persones se sentin bé espiritual i emocionalment. Hi ha varis Orishas d’aquesta religió com, per exemple,  Obatala, Shango, Yemaya, Eleggua i Oshun.

La numerologia  en aquesta religió és màgica: per ejemple,  el 4 és la Terra amb els seus quatre elements i punts cardinals, el sagrat número 3 significa la perfecció i, el màgic 7, la totalitat de l’univers en moviment, que és la suma dels altres dos.