‘Referents’, el projecte de mentoria social que s’inicia a Mataró, amb la participació de 10 joves acompanyats des del CFP

‘Referents’, el projecte de mentoria social que s’inicia a Mataró, amb la participació de 10 joves acompanyats des del CFP

Una iniciativa organitzada per AV Rocafonda amb el suport de Punt de Referència que compta amb la col·laboració econòmica de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Mataró.

 

L’ Associació de Veïns Rocafonda està cercant mataronins i mataronines d’entre 30 i 65 anys que tinguin ganes de compartir vivències amb joves que fa poc que resideixen a la ciutat. Per explicar de forma més detallada el programa ha organitzat una sessió informativa telemàtica el proper dimarts 7 de setembre a les 7 de la tarda. Per participar-hi cal enviar un correu a l’adreça info@avrocafonda.com

 

La mentoria social: un espai de convivència i fusió cultural

La mentoria incentiva la creació de vincles entre persones que es troben en situació de vulnerabilitat i altres que, voluntàriament, s’ofereixen per ajudar-les. Un professional promociona aquesta relació i la tutoritza.

En el cas de ‘Referents’ les persones mentores estableixen un espai de convivència amb jovent que fa poc que ha arribat al territori. Durant aquestes estones conversen, fan activitats i intercanvien experiències. La persona adulta transmet a la jove la cultura i les tradicions d’aquí i li explica tot allò que li suscita interès. Així mateix, veu la realitat del jovent que arriba per iniciar una nova vida. Així doncs, es crea una fusió cultural durant aquestes trobades.

L’objectiu és doble: incloure al jovent i trencar prejudicis sobre aquest col·lectiu. Així, millora la convivència. Aquest espai també propicia que les persones joves surtin del seu entorn i es relacionin amb altres d’una edat diferent, que coneixen bé la realitat del lloc on inicien una nova etapa vital.

 

Punt de referència, entitat experta en mentoria

L’associació Punt de referència és pionera en oferir mentoria social a jovent extutelat a través de diversos projectes, com el  ‘Referents’. La seva tasca va més enllà de promoure les trobades. Hi ha una persona professional que s’encarrega de fer la selecció de les persones mentores, formar-les i, després, fer els emparellaments amb el jovent. A més, al llarg de tot el procés de mentoria, fa seguiment i recolzament.

La mentoria social és un recurs molt potent per a que el jovent que acaba d’iniciar el seu projecte vital a un altre país se senti acollit i conegui de manera còmoda i propera la realitat cultural i social d’aquest. Així mateix, és una eina més perquè la població deixi de banda els prejudicis cap aquest col·lectiu i una via de lluita contra l’estigma.

Formar part d’aquest projecte des de l’inici és una molt bon a noticia pel CFP. Des d’aquí volem agrair especialment a AV Rocafonda i Punt de Referència que ens permeti participar-hi ajudant, així, al jovent que atenem a tenir una rebuda acollidora i enriquidora i la possibilitat de donar a conèixer la seva realitat.