“Reflexions sobre la medicació psiquiàtrica. Ahir i avui”

“Reflexions sobre la medicació psiquiàtrica. Ahir i avui”

Per Laura Gómez Quijada, psicòloga sanitària col·legiada núm. 22965 i cap del SRC Burriac

 

La Laura Gómez ha realitzat aquest article a partir dels aprenentatges adquirits i les reflexions fetes en el seu 25è aniversari com a professional especialitzada en l’atenció a persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental.

“Reflexions sobre la medicació psiquiàtrica. Ahir i avui” comença fent un repàs dels canvis de tendència psiquiàtrics durant els últims temps. Des de l’inici de la psiquiatria organicista (segle XX), passant per l’antipsiquiatria i acabant amb l’aparició de la psiquiatria farmacològica.

La principal temàtica de l’article, com el seu nom suggereix, és una detallada i argumentada reflexió sobre la psicofarmacologia. La cap del SRC hi tracta temes que estan tan en boga com els efectes secundaris de la farmacologia; la relació entre pacient, psiquiatra i tractament o la realitat de la cronificació dels tractaments. També comparteix la seva visió sobre la possibilitat de que convisquin la teràpia farmacològica i la psicosocial i el paper que juga la indústria farmacèutica en aquest engranatge.

A més,  llista i detalla els psicofàrmacs existents i el tipus de tractaments que s’han utilitzat i que s’utilitzen avui en dia.

L’article conclou amb la opinió de la Laura sobre com haurien de conviure els fàrmacs amb teràpia psicosocial a fi d’aconseguir la recuperació i la millora de la qualitat de vida de persones amb una problemàtica de salut mental. Complementa aquesta opinió amb una encoratjadora història de recuperació viscuda, en primera persona, amb una persona que ha atès en els darrers anys.

 

Podeu llegir l’article a través del següent enllaç.