“Riure cinc minuts cada dia ens pot aportar nombrosos beneficis terapèutics”

“Riure cinc minuts cada dia ens pot aportar nombrosos beneficis terapèutics”

Entrevistem a Silvia Isern, psicòloga i professora de risoteràpia al nostre programa Bricura del mes d’abril

sisern

El passat dimecres 11 d’abril es va emetre el segon programa de Bricura, l’espai radiofònics dels usuaris i usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària Burriac. Així doncs, vam aprofitar per entrevistar a Silvia Isern, psicòloga i professora de risoteràpia, que va dirigir uns tallers aquest mateix mes amb alguns integrants del programa i la gent gran del Casal Benèfic Premianenc i el Casal de Curació de Vilassar de Mar. Volíem saber més coses sobre aquesta teràpia i preguntar-li com havia estat l’experiència de treballar amb aquests col·lectius.

Què és la risoteràpia?

És la teràpia del riure. Des de molt antigament es coneix que el riure aporta beneficis terapèutics molt importants a molts nivells. A nivell físic, social, emocional, mental. Avui dia s’exerceix a tot el món.

A qui està dirigida la risoteràpia?

S’aconsella a tothom. Perquè és una eina saludable i hem d’utilitzar-la. El procés de salut es construeix cada dia. Cuidar-nos i riure cada dia 5 minuts ens pot aportar nombrosos beneficis terapèutics.

Quan temps fa que et vas interessar per aquesta disciplina?

Em vaig començar a interessar fa uns 8 anys. Jo formo part d’una associació de Barcelona que acompanyem a persones amb malalties greus a generar els seus propis recursos interns i participar en el seu procés de recuperació. I la risoteràpia forma part del seu pla de salut. Jo sóc l’encarregada de dirigir aquesta activitat. Arrel d’aquesta necessitat em vaig formar en una vessant que es diu “Ioga de la risa”, amb orígens a la Índia.

RISO2

I quins beneficis concrets té?

A nivell fisiològic un dels més importants és que estimula el sistema de defensa, el sistema immunològic del cos. Després hi ha altres beneficis, com que dupliquem la capacitat pulmonar. Gràcies a la pressió dels músculs, entra el doble d’oxigen als nostres pulmons. Rejoveneix els teixits del cor, augmenta el rec sanguini, la nostra freqüència cardíaca i això fa que baixi hipertensió. Facilita la digestió, estimula sucs gàstrics, elimina estrenyiment. Són molts beneficis.

I a nivell emocional, el cos genera unes substàncies, les endorfines, que donen sensació de benestar. Són eficaces contra la depressió i la tristesa.

Com va sorgir la idea de col·laboració amb CFP de fer aquests tallers de risoteràpia?

Va ser per casualitat. Vaig contactar amb una educadora, la Laura. Fa anys, quan em vaig llicenciar, vaig estar treballant al SRC Burriac. A la Laura li feia molta il·lusió fer un projecte social, i els usuaris volien fer aquesta activitat. Llavors vam anar parlant i elaborant aquest projecte.

Es va col·laborar amb el Casal Benèfic Premianenc i el Casal de Curació de Vilassar de Mar. Com va ser aquesta experiència?

Ho vam plantejar així perquè la gent veiés que les persones amb problemes de salut mental poden fer un bé a la societat. Ens vam posar en contacte amb el Casal Benèfic Premianenc i el Casal de Curació de Vilassar de Mar i hi vam anar. L’experiència va ser molt positiva. Els avis van gaudir-ho molt. La resposta va ser de molta satisfacció. Preguntaven quan podríem tornar a venir.