SRC Burriac. Treball en xarxa amb l’Ajuntament de Premià de Mar

SRC Burriac. Treball en xarxa amb l’Ajuntament de Premià de Mar

Per Laura Gómez, Psicòloga Sanitària col·legiada núm. 22965 i Cap del SRC Burriac

 

L’SRC Burriac acaba de fer 20 anys. Des de l’inici fins a dia d’avui hem anat fent un treball de formigues per aconseguir tenir una xarxa de relacions amb altres entitats del voltant amb un eix vertebrador que és l’Ajuntament de Premià de Mar.

El treball d’un Servei de Rehabilitació Comunitària té en la seva essència les interrelacions amb la comunitat. Tal com diu el seu nom, la nostra feina és fer una recerca permanent de sinèrgies amb la xarxa social, amb les seves associacions, amb els seus recursos comunitaris… I aquest treball, molts cops, pivota al voltant de l’Ajuntament.

Crec que el fet que Premià de Mar no sigui una ciutat massa gran, ajuda. En total són dos kilòmetres quadrats, força densitat de població i una gran vida associacionista, amb una àmplia agenda d’actes i activitats. Com que no és una ciutat gran, és fàcil tenir una relació molt propera amb l’Ajuntament i, sobretot, amb els dos departaments que més ens aporten, el Departament de Serveis Socials i, especialment, el Departament de Salut Pública. Al llarg d’aquest temps d’estada a la ciutat, i sobretot els últims anys, aquesta relació s’ha consolidat. Evidentment els polítics, les persones al capdavant de les regidories, han anat canviant al llarg d’aquests anys, però la Tècnica de Salut sempre ha estat la mateixa, l’Anna Franquesa. He de dir que sempre ha estat disponible per poder consultar temes, escoltar les nostres propostes i les nostres peticions al voltant d’accions del nostre SRC dins de la comunitat. Sempre ha sigut una persona facilitadora, eficient i ens ha tingut en compte quan hem pogut rebre algun tipus d’ajuda des de l’Ajuntament. Moltes vegades ens ha obert la porta per poder aconseguir alguna acció comunitària.

La relació amb l’Ajuntament sempre hi ha estat. Però aquest treball s’ha tornat més intens i més constant durant els últims anys. En el passat era la Glòria Vicens la que cada any ens tenia en compte per poder rebre una subvenció per realitzar un viatge anual amb els pacients de quatre dies.

Però, crec que el punt d’inflexió més important va ser la visita al SRC Burriac de la Regidora de Salut, Olga Safont, cap al juny del 2016. Just a finals d’aquell any també es va realitzar la Jornada “Art, Creació i Salut Mental”, organitzada per Maresme Continuum (aliança estratègica del Maresme a la que pertany la nostra associació, el Centre Formació i Prevenció). L’Olga Safont també va venir. El 2018, dins de les accions comunitàries del SRC, es va realitzar la xerrada “Risoteràpia: una eina d’intercanvi entre persones amb trastorn mental i persones de la tercera edat”. Aquesta era el resultat final, junt amb una exposició de fotografia, del programa que vam fer conjunt amb el Casal Benèfic Premianenc. A aquesta xerrada també hi va acudir l’Olga Safont. Amb ella es va iniciar una nova etapa amb la creació al 2018 de la Taula de Salut de Premià de Mar de la que formem part. El juny de 2019 ella ja no va continuar com a Regidora de Salut, però arrel del seu treball vam començar una relació molt més contínua i propera amb l’Ajuntament.

La següent Regidora de Salut va ser l’Elisenda Busquets. Amb ella vam viure la primera col·laboració per la Marató de TV3, l’any 2019. Inclús va accedir a ser entrevistada aquell dia a peu de carrer pel programa de ràdio Bricura del SRC Burriac. Després, va canviar de Regidoria i ara està al capdavant de la Regidoria de Cultura i Ensenyament.

Ella va ser substituïda al juliol del 2020 per l’actual regidora, la Pilar Guardeño. Amb ella hem col·laborat en el perfil local de salut, amb la idea de crear un Pla Local de Salut, actualment en elaboració. Aquest pla té un apartat sobre Salut Mental en el que hem aportat la nostra part.

En aquest punt i tenint en compte la nostra festa de celebració dels 20 anys de treball comunitari, només puc afirmar que tot són facilitats. La nostra accessibilitat al Departament de Salut de l’Ajuntament és directa. I, per mi, això va quedar palès aquest 9 de juny del 2022 amb la presència de l’Ajuntament a l’acte festiu que vam realitzar. Hi van acudir el David Gutiérrez, 1r Tinent d’Alcalde; la Imma Morales, Regidora de Serveis Socials i la Pilar Guardeño, Regidora de Salut. Aquesta última, que sempre ha mostrat molta afinitat amb nosaltres, va participar en els parlaments amb un discurs molt emotiu. La relació és estreta, entranyable i propera. Hi van acudir més de 100 persones, fruit del treball de 20 anys. Amb la presència de polítics, entitats, recursos comunitaris i, evidentment, de pacients, familiars, professionals, voluntaris…

Agraïm profundament aquesta relació tan fructífera que seguirem conreant. I sempre estarem disposats a col·laborar en tot el que puguem, aportant els nostres coneixements i la nostra dedicació per tal d’ajudar a la població i a la comunitat a entendre millor què són els problemes de salut mental i com lluitar contra l’estigma que pateixen aquestes persones.