
13 nov. Treballar l’autonomia personal dels i les joves que atenem, una de les principals fites de l’entitat
Un dels objectius més rellevants en relació a la joventut que atenem des de diversos serveis d’habitatge i salut mental és que puguin millorar i/o aconseguir una autonomia personal que els hi permeti desenvolupar-se en el seu dia a dia.
Per arribar-hi, l’equip professional treballa de manera individualitzada i grupal amb propostes d’activitats. El PIRR (Programa Individual de Rehabilitació i Reinserció) que s’elabora, marca els objectius a assolir i com fer-ho i ens guiarà per a fer unes propostes o altres per cada cas. Aquestes activitats els ajudaran a establir rutines i a agafar seguretat en les tasques de la vida diària. Així mateix, també els acompanyem per, quan sigui el moment, aconseguir la seva inserció laboral.
En el cas dels Serveis de Rehabilitació Comunitària, una part molt important de les àrees que es treballen cerca, precisament, la millora de l’autonomia personal. S’hi realitzen activitats quotidianes on treballen, amb el suport i guia de l’equip professional, totes les habilitats necessàries per a dur a terme aquest tipus de tasques, tractant temes com activitats de la vida diària, les habilitats socials, la resolució de conflictes, les tasques domèstiques o com portar una vida saludable.
L’emergent necessitat de dominar les noves tecnologies
Hi ha habilitats transversals i atemporals que sempre es treballen, però d’altres, sorgeixen segons els canvis socials i culturals amb què ens trobem. Així doncs, durant el confinament, es va detectar la prioritat de que totes les persones ateses dominin les noves tecnologies. L’esquerda digital s’ha fet molt patent enguany i la necessitat de donar-hi resposta urgent.
És per això que s’ha començat a fer recentment un taller de formació en habilitats digitals als SRC del CFP Maresme, per tal d’ampliar eines de comunicació com la videoconferència per Whatsapp i Zoom.
Es tracta d’aconseguir que puguin realitzar les tasques que necessiten sense l’ajuda de la família o de l’equip que els atén, siguin de l’àmbit que siguin. Quan detectem un punt a treballar, busquem la fórmula de fer-los arribar els coneixements necessaris per desenvolupar-s’hi amb comoditat i per garantir la continuïtat assistencial en qualsevol context, incloent el telemàtic.
‘Cuina sense pares’, millorem les dots culinàries 
El dimarts 3 de novembre es va realitzar una nova edició del taller ‘Cuina sense pares’ adreçat a joves. L’objectiu és que practiquin les seves capacitats culinàries amb exemples fàcils i saludables. És una proposta de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró.
Hi van participar joves de diversos serveis del CFP Maresme i també de la Unitat de Prevenció a l’Exclusió (UPE) de l’aliança Maresme Continuum. Complint totes les mesures necessàries degut a l’actual situació sanitària, van elaborar una crema de carbassó, un rissotto amb pollastre i bròquil i una macedònia, amb productes de temporada i proximitat, en una cuina de luxe: l’Espai Àgora de cuina del Mercat de Plaça de Cuba.
L’experiència pels joves va ser molt positiva. És un taller al que participem sempre que és possible. Una activitat transversal, on trobar-se amb joves d’altres serveis i treballar aquest tipus d’habilitats a un espai diferent al que estan habitualment i fer un passet més cap a la seva autonomia personal.
Cuina sense pares, com tantes altres activitats, són propostes que treballem constantment a fi d’ajudar als i les joves atesos/es a posar-se a prova i millorar les seves capacitats i habilitats i el coneixement de què el s’hi agrada i què no, sempre amb la fita de que millori la seva qualitat de vida i de que cada dia estiguin més a prop de viure de la manera més autònoma possible en cada cas.