La història del Lhacen i la transversalitat de serveis del CFP per acompanyar als joves que cerquen un futur millor

La història del Lhacen i la transversalitat de serveis del CFP per acompanyar als joves que cerquen un futur millor

Avui és el Dia Internacional del Migrant. A les portes de Nadal, el calendari ens ofereix aquesta data per a donar visibilitat a totes les persones que han marxat del seu territori, per un motiu o altra, amb la valentia de començar una vida nova lluny de casa.

El CFP Maresme atenem a joves migrants des de diversos serveis. Els acompanyem a través dels recursos d’ habitatge i d’altres per a que adquireixin habilitats i competències en diversos àmbits i poder, així, arribar a ser persones independents.

 

Diversos recursos, un objectiu comú

El CFP Maresme compta amb una àmplia transversalitat de serveis. L’objectiu és acompanyar a les persones usuàries i oferir-lis un itinerari adient a les seves necessitats particulars.

En el cas dels joves migrants sovint el recorregut és el següent: viuen a algun dels pisos de l’entitat i realitzen activitats de formació a l’exterior. També poden acudir al programa socioeducatiu  Àrea Diürna, on adquireixen habilitats i competències per a poder cercar una feina amb més preparació.

Finalment, l’ideal es poder formar part del servei d’Intermediació Laboral. Des d’aquí, l’equip professional els guia per tal de que millorin les possibilitats d’aconseguir un contracte laboral a través de programes on fan formació i també on aprenen a dominar tot allò que gira entorn al procés de selecció de persones per a llocs de treball. Per exemple, com realitzar entrevistes, un currículum, etc. És el bon treball en equip on la coordinació flueix.

 

El Lhacen, una molt bona evolució i un futur ple de possibilitats

El Lhacen és un d’aquells joves que viuen a pisos el CFP que personifiquen la realitat de que amb actitud i il·lusió es pot millorar molt en poc temps. Tant la Míriam, responsable de l’Àrea Diürna i el Toni, l’educador d’aquest mateix recurs; com el Marcelo, el seu educador referent al pis on viu, destaquen la gran evolució que ha fet amb el poc temps que porta amb nosaltres.

 

El dia a dia del Lhacen

El Lhacen té 18 anys i en fa només dos que va arribar al nostre país. Actualment està centrat en formar-se en serralleria i soldadura. Estudia els matins a Barcelona i, a les tardes, va a l’Àrea Diürna. Malgrat que a aquest recurs es fan diversos tallers, com el de Manteniment i reparació de bicicletes,  veient que es volia especialitzar en aquest ofici va demanar formar part només del de soldadura per tal de millorar el màxim en aquesta disciplina. Tal i com destaca el Toni “compagina estudis amb activitats del CFP fent un esforç digne d’admirar”.

El curs que realitza li permetrà fer pràctiques a una empresa a principis de l’any vinent. El Lhacen es mostra molt il·lusionat per aquesta oportunitat i explica que, potser això, serà el trampolí per aconseguir una feina i, així, poder quedar-se al nostre país.

El jove destaca que el que més li agrada de viure aquí és que pot estudiar i que, al seu país, això és impossible doncs si no treballes des de ben petit vius en la pobresa.

 

Somnis de futur

Quan li preguntem sobre quin seria el seu futur ideal, el Lhacen explica que li agradaria ser professor de soldadura o bé futbolista, tot rient, diu que millor futbolista. Li agrada el futbol i entrena a un equip de Mataró.

Així, afegeix que la seva gran il·lusió seria poder viure aquí amb la seva familia. Un desig que molts dels joves migrants que atenem expressen.

Els professionals del CFP Maresme que han viscut de prop el camí que ha seguit el Lhacen fins a dia d’avui valoren molt positivament el procés de millora que ha viscut. La seva motivació es fa patent amb l’alegria i les ganes que expressa quan explica com és la seva vida aquí i que vol esforçar-se per tenir un futur millor.

 

El Lhacen és un cas real de jove migrant que ha vingut al nostre país per donar el millor de sí i tenir una vida plena i avui, en el dia del migrant, volem felicitar-lo a ell i a tots els que es troben en la mateixa situació per la valentia de marxar de casa en cerca d’un futur millor.