La Intermediació Laboral en temps de Covid-19

La Intermediació Laboral en temps de Covid-19

El servei d’Intermediació Laboral ha hagut de realitzar un re enfocament total degut a la crisi sanitària que estem vivint.

Durant les setmanes en què tota l’activitat va quedar parada el servei va continuar actiu, telemàticament, en la mesura del possible i havent d’afrontar imprevistos com que alguns cursos no es van poder realitzar tal i com estava previst. Això  va provocar una calendarització i reestructuració total complicada per la institució i pels i les professionals implicats i afectats.

 

La Intermediació Laboral del CFP durant el confinament

L’acompanyament i l’atenció a usuaris/es s’ha seguit realitzant de forma telefònica així com la de les seves famílies, quan ha estat necessari.

També s’ha mantingut el seguiment amb empreses, amb el departament de Treball i amb altres entitats com el CSMA i el SOM i el Treball amb Suport (TAS).

La gestió d’ofertes laborals i el suport a usuaris/es per a presentar candidatures han seguit actius tot i la parada generalitzada de les empreses.

Així mateix, s’han preparat noves convocatòries pel 2020. Entre elles, la d’Inserció Sociolaboral per a persones especialment vulnerables de l’Obra Social La Caixa, la del programa MAIS i la del SIOAS.

Aquests dos últims programes van finalitzar el 30 d’abril i, és per això, que ja estem preparant noves convocatòries. En aquest sentit, podem estar positius de la realitat dels usuaris/es durant les setmanes de confinament. En el cas del MAIS, una persona va continuar treballant i quatre van entrar a processos de selecció. I, dels 20 usuaris/es de SIOAS, una desena que estan al sector de neteja de l’atenció a les persones van seguir treballant. Així mateix, s’ha aconseguit una contractació nova al sector agrari.

 Actualment l’equip tècnic s’ha organitzat per obrir el servei tres dies a la setmana. Les activitats grupals no s’iniciaran de moment, tot i que ja s’està treballant amb la realització d’un Pla de desescalada que s’implementarà juntament amb protocols de seguretat per la COVID-19 de tot el CFP.

A dia d’avui el servei continua mantenint l’atenció telemàtica de forma prioritària i s’ofereix atenció presencial amb cita prèvia.

La primera experiència de formació online , un canvi de paradigma

Per tal de donar continuïtat al programa “Telefonista Recepcionista d’Oficina” s’ha elaborat un pla de treball nou per a realitzar el mòdul de comunicació telemàticament. Per a poder-ho fer s’ha sol·licitat  al SOC  el canvi de la modalitat presencial a telemàtica i a l’alumnat i al professorat el seu consentiment. Tots ells hi han accedit. Si aquesta experiència és positiva el setembre finalitzarem el curs i iniciarem el d’ Auxiliar de Serveis de neteja, que també està pendent.

Ens plantegem crear eines telemàtiques pròpies que ens permetin realitzar tota la tasca en aquest format, avançant-nos, així, a futures necessitats i aprofitant els avantatges que ens ofereix aquest format. L’objectiu és realitzar la formació, la sol·licitud de cites presencials i la comunicació amb usuaris/es online. Una nova manera de treballar que pot aportar una flexibilitat mai vista fins el moment.

Míriam Pérez, responsable del servei d’Intermediació Laboral comenta que aquest canvi de modalitat ha suposat un repte per part dels professionals i també de les persones usuàries ja que algunes d’elles no disposaven de les eines telemàtiques adequades i/o de les competències informàtiques necessàries. Tot un repte per a empoderar-les en la utilització de les noves tecnologies.

Per la seva banda, els professionals continuen aprenent noves eines per a poder preparar  la formació telemàtica amb el propòsit de que els nostres usuaris no es quedin enrere en aquests temps de canvis. La Míriam emfatitza en què “Cal destacar que tant professionals com usuaris/es han fet un gran esforç de flexibilitat per a adaptar-se a la nova realitat.”

 

Processos d’inserció parats i canvis en la situació laboral

L’arribada del confinament va coincidir amb un moment de gran activitat en quant a processos d’inserció laboral. Entre ells:

  • La contractació de varies persones amb Fundació Maresme per a realitzar manteniment de platges, que encara no s’han pogut oferir.
  • La realització de convenis de pràctiques per a realitzar tasques de logística a NACEX i de neteja a la Residència Can Boada que s’han vist interromputs.
  • La interrupció de processos de selecció en que estaven usuaris/es.

Així mateix, alguns pacients han estat acomiadats dels seus llocs de treball degut a la crisi sanitària.

Tal i com afirma el Domènec López, membre de l’equip: ”Són situacions decepcionants per a persones que havien aconseguit la seva inserció laboral”.

 

Més enllà de la inserció laboral, l’atenció a persones

Durant aquests moments d’incertesa, en què no sabíem com quedaria la situació del mercat laboral i la continuïtat dels programes d’inserció sociolaboral, ens vam haver de reinventar i adaptar a les noves necessitats per donar resposta als i les nostres usuaris/usuàries. Sabíem que la seva situació era extrema, en molts casos, degut  a les dificultats econòmiques que viuen, sumades a la incertesa del mercat laboral. Així doncs, la desmotivació i la desesperança dels nostres usuaris/es s’ha fet més palesa durant aquest temps.

L’equip tècnic d’inserció laboral  s’ha dedicat de forma intensa a l’atenció individual  per a treballar la motivació i el neguit que molts pateixen, adaptant aquest acompanyament a les necessitats i als recursos dels que disposa cada pacient. Quan es va veure que responien prou bé a aquesta nova manera de treballar,  vam introduïr l’atenció en grups reduïts a través de videotrucades.

Així doncs, el seguiment dels usuaris ha anat  més enllà del laboral i/o de la inserció. Les trucades de seguiment s’han convertit moltes vegades en un espai  d’escolta activa i d’acompanyament a la situació d’incertesa que s’està vivint. Un espai on els usuaris/àries poden expressar els seus sentiments, que algunes vegades són nous i desconeguts per a totes.

Actualment, la feina de l’equip d’Intermediació Laboral està en promoure, encara més, la prospecció a mida de les persones que atenem. No ens podem quedar només amb l’experiència laboral, sinó que hem d’intentar que les empreses valorin més les competències pròpies de les persones, prioritzant-les per sobre de les tècnic-professionals, sempre que sigui possible.

Una tasca de promoció laboral i, alhora, de manteniment de l’estabilitat emocional dels pacients i de suport per a què visquin la nova realitat que se’ns planteja de la millor manera possible.