08 febr. Nous temps en salut mental. Moviments en primera persona
Per Laura Gómez Quijada, psicòloga sanitària col·legiada núm. 22965 amb orientació psicoanalítica. Cap del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) Burriac de Premià de Mar, del Centre Formació i Prevenció. Més de 25 anys d’experiència en l’atenció a persones que pateixen Trastorns Mentals Severs (TMS).
l.gomez@cfpmaresme.org
Després de dècades de vulneració dels drets humans de les persones que pateixen problemes de salut mental, d’un temps cap aquí, han sorgit moviments en primera persona que intenten lluitar contra l´estigma, donant veu a tothom que vulgui aportar el seu testimoni. L’objectiu d’aquests grups és visibilitzar el col·lectiu i lluitar per aconseguir millores en diferents aspectes, incidint especialment en les polítiques de salut mental.
Totes aquestes associacions tenen de fons el poder assolir l’apoderament d’aquestes persones col·locant-se com a membres actius de la societat. La base és unir forces i autogestionant-se, realitzar accions de defensa dels drets en salut mental per dignificar la praxis professional. Per tant, és imprescindible està presents davant les administracions, les institucions… participant en taules de salut mental, congressos, ponències, creació de documentació… Totes aquestes aportacions i d’altres, incideixen directament en l’estigma en salut mental, intentant sensibilitzar sobre el que s’ha de canviar, el que manca… sobre la realitat.
Per tal de poder realitzar tot això, els pacients es formen en empowerment. Els formadors són pacients experts i els tallers es basen en el compartir les experiències de cada un dels membres de la formació, des del respecte i la confidencialitat. S’entén que cada pacient és expert per l’experiència. Un dels puntals d’aquestes associacions són els GAM, grups d’ajuda mútua.
ALGUNES ASSOCIACIONS
ADEMM és l’associació en primera persona més antiga de Barcelona. Va néixer en 1992 a partir d’un grup de pacients i, des del Centre de Dia Pi i Molist, amb el recolzament de professionals. També va tenir el suport del Departament de Salut. L’associació va partir de l’experiència dels projectes europeus següents.
El Sócrates pretenia la creació d’una plataforma de realitat virtual per ajudar a pacients amb obesitat per tal que fossin conscients de la seva realitat corporal, treballar l’estigma i capacitar-los per afrontar els canvis per començar a perdre pes.
El Grundvigt I i II, emmarcat dintre dels projectes de cooperació per a l’educació d’adults i l’aprenentatge permanent al llarg de la vida, pretenia posar en comú l’experiència i els coneixements per aconseguir resultats en la immigració, la integració i la inclusió.
I el Projecte Live Long Learning, que vol dir aprenentatge aI llarg de la vida, volia augmentar el coneixement i millorar les competències personals, cíviques, socials i d’empleabilitat.
Nikosia va sorgir de l’experiència que va iniciar un estudiant de psicologia, Alfredo Olivera, a l’Hospital Psicoasistencial José Tiburcio Borda de Buenos Aires. Allà va néixer Ràdio Colifata, la primera ràdio del món dirigida per pacients psiquiàtrics. El model es va exportar a diferents països i també va arribar a Catalunya al 2003 amb el nom de Ràdio Nikosia i de la mà de Martín Correa. Aquest projecte va començar a l’Associació Joia. Emeten dintre de Ràdio Contrabanda FM 91.4 els dimecres de 16 a 18h. Al 2008 Nikosia es separa de Joia i comença el seu camí com associació. Actualment la seva acció s’han ampliat i va més enllà de la ràdio Contrabanda. Participen en altres programes però també realitzen GAM, formacions, conferències, laboratoris (d’art, cultura, teatre…).
L’Associació Emilia Bcn va sorgir del projecte EMILIA (Empowerment of Mental Illness Service Users: Lifelong Learning Integration and Action). Era un projecte europeu d’integració de persones amb problemes de salut mental. A partir d’aquesta experiència, el 2009 un grup d’aquestes persones van crear l’associació per promoure la figura del pacient expert i el suport mutu.
Activament va néixer al 2011. Ofereix cursos online i compta amb equips de sensibilització. Aquests estan conformats per persones que comparteixen les seves experiències en salut mental per poder incidir en l’estigma social. També es treballa l’autoestigma, que impedeix a les persones amb problemes de salut mental desenvolupar-se, per les seves pròpies creences sobre les limitacions que tenen. Té diferents delegacions a tot Catalunya.
MÉS ENLLÀ DE LES ASSOCIACIONS
L’any 1996 es va formar la FECAFAMM amb la idea de representar, atendre i donar suport a les persones amb problemes de salut mental i a les seves famílies. Al 2013 canvia el nom a Salut Mental Catalunya. Actualment aglutina a més de 70 entitats de moviment associatiu. Juntament amb la Federació Veus i la Generalitat de Catalunya van crear el projecte Activa’t per la salut mental, amb l’objectiu que les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars puguin ser agents actius de salut en el seu propi procés de recuperació. Van impulsar la creació d’Obertament.
Obertament va néixer al 2010 de la mà dels principals agents socials en salut mental a Catalunya. Es basa en els seus activistes, protagonistes per assolir el canvi de la visió de la societat sobre la salut mental. Destaquen les seves campanyes publicitàries antiestigma, la seva lluita contra el tractament mediàtic estigmatitzador dels mitjans de comunicació, el ciberactivisme a través de les xarxes socials, l’acció amb activistes que donen el seu testimoni… Cal destacar campanyes com ‘What’s Up! Com vas de salut mental?’, destinada a joves, la campanya ‘Dóna la cara per la salut mental’ o la de ‘la teva conversa pendent’. Forma part del moviment mundial contra l’estigma en salut mental Global Alliance Against Stigma.
El Projecte Grup Veus està vinculat a ‘Hearing Voices Network’, associació que va néixer al 1988 a Manchester. Va estar inspirat pel treball de Marius Romme i Sondra Escher, de la Universitat de Maastricht, i pel grup d’auto-ajuda holandès, ‘Fundació Resonància’. És un espai autogestionat d’autoajuda per persones que escolten veus que altres no senten, que veuen coses que altres no, que tenen creences inusuals… Els membres del grup intercanvien les seves experiències per tal que cadascú trobin les seves eines d’afrontament. A l’estiu del 2014, i fruit de la 1ª trobada d’associacions d’usuaris, va néixer aquesta Federació en primera persona, la qual actualment aglutina a varies entitats.
Fruit d’aquestes associacions, projectes i federacions, basant-se en el Dia de l’orgull del col·lectiu LGBT es va crear el Dia de l’Orgull Boig. El primer acte va ser el 18 de setembre de 1993 a Toronto, Canadà. Encara que ja hi havia recorregut històric a EEUU des de principis de la dècada dels 70. És un moviment d’usuaris, ex-usuaris i supervivents dels serveis de salut mental. Qüestionen les pràctiques psiquiàtriques que pensen que empenyen a la cronificació dels trastorns i a la medicalització del patiment. Denuncien els ingressos involuntaris, les contencions mecàniques, la medicació forçosa, els aïllaments prologats… Defensen el dret a ser diferent, l’apoderament dels bojos… El 20 de maig del 2018 va celebrar-se el primer dia de l’Orgull Boig a Catalunya. El lema per a aquesta primera edició va ser “La locura lo cura”.
REFLEXIONS
Després de mostrar amb petites pinzellades la complexitat d’aquest moviment, voldria ressaltar la importància d’aquestes accions. El món de l’activisme en salut mental s’ha convertit en un ventall interessantíssim de propostes pel que vulgui començar a lluitar. S’intenta apoderar a les persones que pateixen problemes de salut mental convertint-los en elements actius de la ciutadania. Es fomenta la participació d’aquestes persones en el seu procés terapèutic, podent opinar i sent experts per l’experiència viscuda. Es converteixen en formadors d’altres persones amb trastorn o, inclús, de professionals amb la idea de sensibilitzar sobre la pràctica. Explicant les experiències viscudes s’intenta que es deixi d’utilitzar qualsevol praxis que vagi en contra dels drets dels usuaris. La idea és transmetre que les persones no són els seus diagnòstics, amb una intenció de sacsejar als “diagnosticadors” i als diagnosticats. Per tant, també es treballa sobre l’autoestigma, el que pateixen les pròpies persones amb problemes de salut mental quan interioritzen els prejudicis de la societat, adoptant una idea negativa d’ells mateixos. Treballen des dels camps més influents actualment: xarxes socials, campanyes publicitàries, política…
El Model de Pacient Expert va ser un primer pas. En altres països s’ha mostrat com aquests perfils poden entrar a l’àmbit professional a partir de la figura del Peer to Peer, que vol dir “de igual a igual”. Així, persones expertes per l’experiència poden entrar a formar part dels equips professionals aportant els seus coneixements viscuts.
LA MEVA EXPERIÈNCIA
Després de més de 25 anys treballant, al servei en el que treballo també han arribat aquests moviments. Ha sigut un procés llarg de 20 anys, però al SRC Burriac ja fa un temps que estem donant un paper diferent a persones que estan en un moment del seu tractament amb nosaltres en el que s’ha assolit estabilitat. Col·laboren en tasques com a voluntaris del SRC, ajudant als professionals. Tenim una pacient que gestiona les recollides i entregues de taps solidaris del Programa Taps Up, i també el conductor que l’acompanya. Dos fan de monitors al Taller de cuina, una amb joves i l’altre amb adults. Una persona va col·laborar amb petites tasques administratives. Un altre fa compres en comerços dels voltants i altra col·labora en tasques de disseny gràfic en el Departament de Comunicació. També una usuària ja donada d’alta del recurs, realitza dos tallers al SRC i actualment està engegat el tercer. A totes aquestes persones els aporta molt aquesta col·laboració, ajudant en la seva estabilitat.
A part, aquest any, fruit de les accions pels 20 anys, s’ha realitzat una Revista amb testimonis.
En ella han participat persones ateses pel nostre servei. L’Ajuntament de Premià de Mar acaba d’aprovar el seu Pla de Salut on es contemplen accions contra l’estigma en Salut Mental. Van col·laborar en aquesta revista, corrent amb les despeses d’impremta i difusió. Justament fa uns dies que van anar a la Ràdio de Premià de Mar a parlar de la Revista al Programa Ona Maresme amb dues pacients. La idea de futur és que aquestes accions i aquests voluntaris siguin l’embrió del que s’anirà encaminant cap a la creació d’una associació de persones ateses per nosaltres, que es puguin autogestionar i realitzar accions contra l’estigma.
CONCLUSIONS
En general, qualsevol posició que mantingui activa a una persona amb problemes de Salut Mental és adient. A més, la lluita contra la manca de drets en Salut Mental era una assignatura pendent, encara ho és. Tot i que es va avançant encara hi ha molt per fer, ja que sovint s’atempta contra la integritat moral i física amb ingressos involuntaris, contencions mecàniques, aïllaments perllongats en el temps… Així que la lluita ha de seguir. Esperen anys de treball per millorar el tracte que reben aquestes persones. Segur que serà un viatge difícil però gratificant.
Així que espero que tot i el camí difícil, en pocs anys veiem tots una gran millora en el tractament i el tracte a les persones que pateixen problemes de salut mental.
REFERÈNCIES:
https://nexo5.com/ent/811/fiesta-cultural-de-radio-nikosia-en-barcelona
https://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada
https://emiliaonline.org/breu-historia/