En Femení: Una experiència integradora per a dones amb problemes de salut mental

En Femení: Una experiència integradora per a dones amb problemes de salut mental

Durant aquests mesos d’abril i maig el CFP ha desenvolupat el nou taller “En Femení”, format per un grup de 8 dones usuàries dels serveis de salut mental de l’entitat. Aquesta activitat tenia l’objectiu de conscienciar les seves participants sobre els beneficis de cuidar la seva higiene i imatge corporal. D’altra banda, també pretenia posar en comú els seus sentiments entorn a l’estigma que a vegades pateixen les persones amb problemes de salut mental (en especial les dones) pel seu aspecte físic. Aquest taller va comptar amb diverses sessions amb participació comunitària, amb la presència de Càritas Mataró, la perruqueria Javier Equip i la maquilladora Marjorie Font.

 

Les dones amb problemes de salut mental sovint pateixen més prejudicis socials que els homes. Als mitjans de comunicació, lamentablement, se’ns acostumen a presentar com a persones febles, inestables i deixades. També pateixen una sobreprotecció o condescendència per part dels seus familiars en major grau que els barons. Tot això deriva en una manca de possibilitats a nivell personal, social i laboral que provoca una inseguretat que afecta tots els àmbits de la seva vida. El taller “En Femení” ha estat un programa dedicat a enfortir les capacitats d’aquestes dones, a fomentar la confiança en sí mateixes i a compartir les seves experiències amb dones que han patit els mateixos condicionants.

 

El taller ha comptat amb 6 sessions dirigides per l’educadora social Carla Budó del Centre de Formació i Prevenció. Les dues primeres van servir per reflexionar sobre el paper de la dona en la societat tant en l’època actual com al llarg de la història. Les dues següents van comptar amb la col·laboració del rober de Càritas Mataró. Aquesta entitat va cedir roba per a les usuàries que després es van poder quedar. Amb l’ajuda de la Carla, també van aprendre trucs per combinar prendes i escollir millor el seu vestuari.

 

 

Les dues darreres cites amb el taller “En Femení” també van tenir la col·laboració de persones externes a l’entitat. Per una banda la maquilladora Marjorie Font va oferir un taller de bellesa a les participants. Els va mostrar quins productes utilitzar segons les faccions o la forma de la cara, ulls i llavis. D’altra banda, va proporcionar consells sobre la cura de la pell. L’altra sessió va tenir lloc a la perruqueria Javier Equip de Mataró. Els professionals d’aquest centre van pentinar i tallar el cabell a les noies del taller. Cal dir que tots els col·laboradors de les activitats van participar de manera altruista i desinteressada, fet que demostra el seu compromís i sensibilitat social.

 

Finalment, la cloenda de “En Femení” va ser un dinar a proposta de les integrants del programa. Va ser un bon moment per expressar les seves conclusions. Totes elles tenen una molt bona opinió sobre el monogràfic i desitgen una segona edició l’any que ve. Aprofundint en les seves sensacions, la majoria coincideixen en que “ha estat una experiència positiva que ens ha permès expressar-nos lliurement”. Sobre les temàtiques de l’estètica i la imatge personal, destaquen que “hem après a millorar la nostra confiança i a saber que podem cuidar-nos més. Però també sabem que cada persona és única i ningú és perfecte”.  Per últim, reflexionen sobre l’estigma que pateixen. Segons elles “molta gent ens jutja per tenir sobrepès o mala imatge, però no saben què hi ha darrere. La medicació que prenem ens deixa sovint sedades i també engreixa molt. I quan no ens trobem bé, no tenim motivació per arreglar-nos ni cuidar-nos.”

 

En paraules de l’educadora social Carla Budó, “l’experiència viscuda a través d’aquest monogràfic no només ha estat inspiradora per a les participants, sinó per a mi mateixa com a professional. Hem viscut en primera persona la gran importància de generar espais de diàleg. De fer activitats participatives. De generar complicitat. En definitiva, dels beneficis que comporta poder ser i estar, sense més afegits. En moltes ocasions, les persones que conviuen amb una malaltia mental es passen el dia recordant que, precisament, tenen dificultats en la seva Salut Mental. Ho recorden quan van a teràpia, a tallers especialitzats, a activitats rehabilitadores, etc. Per tant, poder oferir un espai lliure d’aquest bagatge, on simplement ser, també és necessari. Quan oferim aquests espais, potenciem en les persones una altra manera de definir-se. En aquest cas concret, una altra definició d’elles mateixes: la de ser simplement dones.”

 

Tot i que el taller s’ha desenvolupat majoritàriament en base a activitats aparentment relacionades amb l’espectre físic, el seu veritable pilar fonamental ha estat el desvetllament psicològic i emocional de les 8 dones participants. Han format un grup que ha esdevingut un cercle de confiança per a compartir les seves vivències com a dones. Han après juntes i s’han ajudat mutuament per tal de superar les seves pors i veure que no estan soles. Que són més fortes del que pensaven i ara tenen més eines per a millorar la seva autoestima. En definitiva, que ara pensen més en la seva felicitat, pensen més “en femení”.